Најновије

ВЕЋ МОЋНИ ХЕЛИКОПТЕР ПОСТАЈЕ ЈОШ МОЋНИЈИ: Америчка војска развила нови систем противракетне одбране!

Јединице америчке војске недавно су распоређене у Алабами како би тестирале одрживост хеликоптера UH-60 Black Hawk опремљених новим ласерским системом за борбу против ракета.

Амерички хеликоптер "Black Hawk" (Фото: јутјуб)

Крајем прошлог месеца, америчка војска саопштила је да су војници из “Fort Hood”, прве тексашке коњичке дивизије распоређени у Редстон тест центру у Алабами како би обавили тестирање и започели учење како да користе нови заједнички инфрацрвени систем противмера (CIRCM) хеликоптера “Black hawk” (Црни соко).

"Нужно је да чланови посаде имају јасно разумевање како да правилно употребе систем пре него што их пошаљемо у ваздух за обављање мисија," рекао је Дејв Роџерс, помоћник тест-службеника CIRCM-а из Војне ваздухопловне команде америчке војске.

Дизајниран посебно за авионе са средњим и ротирајућим крилима средње величине, CIRCM систем је развио “Northrop Gumman” путем 35,4 милиона долара инжењерско-производног уговора од Војске САД у 2015. години.

Примарна функција система противмере је да брани ваздухоплове од преносивих система противракетне одбране (MANPADS), које Министарство спољних послова САД-а дефинише као најважнији национални безбедносни приоритет због њихове доступности на црном тржишту.

Према “Northrop Gumman” , CIRCM систем се интегрише са системом упозорења и користи ласере да збуни долазне ракете испаљене са MANPADS-а и тера их да скрену са курса.

Саопштење тврди да су посаде састављене од ваздухопловаца, армијских цивила, извођача радова и ваздухопловних снага из Војне управе за ваздухопловне летове Редстон тест центра извршили осам тест мисија које су дале више од 40 сати података.

“Дизајнирали смо тест догађаје да покрију сва потенцијална окружења у којима се могу налазити летелице”, објаснио је главни официр  Тоби Блекмон.

Потпуковник Питер Зеидлер, други официр за тестирање, рекао је да су тестови Black Hawk-a “позитивно утицали на спремност јединице” и осетио је да ће их искуство служби довести “испред кривине” када дође време да се обука уведе у праксу.

Због своје лагане природе, очекује се да ће систем заменити тежи напредни систем за спречавање инфрацрвене заштите (ATIRCM) који је тренутно уграђен у CH-47 Chinooks.

У среду је Пентагон доделио Northrop Gumman-у уговор од 481,576,687 долара за побољшање могућности за брзо реаговање CIRCM-а. Споразум захтева да се пројекат заврши до 30. јула 2024. године.

Каквом тесту ће бити подвргнуто руско оклопно возило Атлет, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА