Најновије

ДЕМОНСТРАЦИЈА МОЋИ! Велике заједничке војне вежбе Русије и Кине више су него јасна порука Вашингтону

Док се све више шири раздор између Кине и Сједињених Држава, намећући нове царине и дајући изјаве које не обећавају ништа добро, све сугерише да је Пекинг у Русији нашао стратешког партнера с којим ће успоставити антиамеричко партнерство.

Руска и кинеска војска (Фото: mil.ru)

Краткорочни циљ „Азијског змаја“ је постати једина сила у Азији. Да би Кина то и постала, влада у Пекингу мора осујетити све америчке амбиције у геополитички врло важној релевантној регији за Белу кућу.

Кинески вођа Си Ђинпинг сигурно нема намеру прибегавати војном решењу, барем не у овој фази. Да би зауставио амерички експанзионизам, кинески председник је затражио и добио подршку Москве. Ово је врло успешан дипломатски удар за Си Ђинпинга, будући да је кинеско-руско партнерство у војној сфери више у интересу Кине него Русије.

Москва позива Пекинг

Како би се потврдила блискост Кине и Русије, најављена је заједничка војна вјежба. Заправо, кинеска војска ће се придружити руској, уз још шест земаља које ће учествовати у шестодневним војним вежбама „Центар 2019.“, које ће се одржати од 16. до 21. септембра.

То је знак, како напомиње South China Morning Post, да су билатералне везе између ове две владе јаче него икада пре. Вежбе ће бити организоване у две фазе и на осам нивоа, а изводиће се делом Русије и Каспијског мора. Према извештајима руског Министарства обране, у том ће догађају ућествоваће 600 авиона, 15 ратних бродова, 250 тенкова и још око 20.000 војних јединица. Прва фаза укључује антитерористичке вежбе, укључујући ваздушне нападе и извиђачке операције, а друга ће се односити на управљање трупама и симулиране борбе.

Порука Вашингтону

Неоспорно је да предстојећа вежба представља јасну поруку Сједињеним Државама. Кина и Русија имају заједничке интересе на еуроазијском континенту и деле истог непријатеља – Вашингтон. И Москва, изолована од запада, као и Пекинг, увучен у бесконачни рат царинама, морају проширити свој утицај како би створили нове савезе и дали дах својим тржиштима.

Многе земље, међутим, одбијају отворити своја врата Кинезима и Русима, искључиво због страха њиховог вођства од љутите реакције Беле куће. Да би се преокренуо тренд, амерички утицај мора бити смањен. Али се то мора постићи без испаљеног метка, а ово је најбољи начин за слање јасне поруке америчкој влади.

Интероперабилност између руске и кинеске војске је озбиљна претња Американцима, који би у случају непријатељства били присиљени на сукоб са своја два главна непријатеља окупљена под једном заставом. С тачке гледишта већег дела америчке елите, то је „грешка“ коју деценијама није усудила да направи администрација Беле куће. Трамп је очито уверен да је у стању издржати сучељавање с два највећа непријатеља истовремено, које је при томе гурнуо у неочекивани стратешки савез.

Подсетимо се да уз све написано о савезу Русије и Кине, постоје моћни владајући кругови у обе земље који нису дозволили да сарадња прерасте у војну алијансу на нивоу који би подразумевао размену високих технологија и заједничку одбрану. Сада је та „црвена линија“ очигледно нестала.

Азијски блок

Занимљиво је погледати и остале оружане снаге укључене у маневре „Центар 2019.“. Тамо ће бити присутне војске и Индије, Пакистана, Киргистана, Казахстана, Таџикистана и Узбекистана, саопштило је руско Министарство обране.

У ствари, видимо сарадњу између земаља Шангајске организације за сарадњу и Организације Уговора о колективној сигурности на челу са Русијом.

С изузетком Индије и Пакистана, који су у затегнутим односима због догађаја у Кашмиру, друге земље представљају азијски блок са којим је Кина недавно ојачала своје везе у спречавању хипотетичког продора САД-а.

За крај, не заборавимо дипломатски значај вежби. Индија и Пакистан, на пример, традиционални су војно-политички противници који су се више пута борили и сада су у веома тешким односима, посебно након што је индијска влада укинула аутономију државе Џаму и Кашмир. Али на вежбама Центра 2019, војска Индије и Пакистана делујеће као партнери у заједничкој обуци, а ову прилику пружа Русија, заинтересована за мирне и добре односе са Индијом и Пакистаном.

Још важније, све док се њихови интереси подударају, Пекинг и Москва ће марширати заједно више него икад раније. Остаје да се види како Вашингтон намерава да демонтира ову бомбу на основама Беле куће која би у сваком тренутку могла експлодирати.

Руси у завршној фази тестирања најстрашнијег оружја свих времена! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извиор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА