Најновије

Нови коридор понеће име Цар Лазар?

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктур Зорана Михајловић рекла је да ће Србија изградњом "Моравског коридора" од Прељине до Појата директно повезати пола милиона људи у централној Србији, као и да ће то бити први "дигитални" коридор.

Зорана Михајловић (Фото: Јутјуб)

Зорана Михајловић је најавила и да ће комерцијални уговор са конзорцијумом "Бехтел-Енка" бити на влади у наредних петнаестак дана, саопштило је Министарство.

"Уколико Влада Србије закључком прихвати комерцијални уговор, можемо очекивати почетак радова најкасније до краја септембра у околини Крушевца", рекла је Михајловићева.

Нагласила је да се конзорцијум "Бехтел-Енка" обавезао да ће у року од две и по године завршити ауто-пут.

"Тај ауто-пут ће много више повезати унутрашњост земље него било који коридор до сада и стратешки је важан за развој, инвестиције, отварање нових радних места и будућност Србије", нагласила је Михајловићева.

Први "дигитални" коридор

Специфичност тог коридора, како је рекла, јесте што држава први пут гради ауто-пут који садржи три пројекта и што се први пут пре почетка радова водило рачуна о свему што може да утиче на развој тог дела Србије.

"Поред градње ауто-пута, радиће се и потпуна телекомуникациона мрежа, и зато га зовемо паметни или дигитални ауто-пут на коме ће бити примењена сва светска искуства", наводи Михајловићева.

Додаје да је веома значајно за грађане тог дела Србије што ће бити регулисан речни ток Мораве и њених притока, пошто је то плавно подручје.

Изградња телекомуникационог коридора дуж ауто-пута подразумева најсавременије оптичке и дигиталне каблове, станице за бесплатан вај-фај интернет, најмодерније управљање саобраћајем на ауто-путу, тзв. интелигентне транспортне системе и друго, тако да ће сви учесници видети најаве шта се дешава на путу, на пример, да ли има застоја или потребе да се преусмери саобраћај.

Предлог да се зове "Цар Лазар"

Потпредседница Владе је такође навела да је чула предлог из Крушевца да се нови ауто-пут зове "Цар Лазар" и да ће влада размотрити предлоге грађана и усвојити оно што они буду хтели.

"Не само што људи виде да се граде ауто-путеви, као и да то није само асфалт, него и виде да тај ауто-пут показује снагу Србије, да се развија и да неће бити изопштена из европских и светских токова", каже потпредседница Владе.

Истиче и да су нетачне информације појединих медија да домаће фирме неће учествовати у том пројекту, пошто ће бити ангажоване као подизвођачи, те да се стратешки партнер обавезао да ће користити домаћу опрему и услуге и све што је домаћег порекла.

Држава необјашњиво прихватила прескупу понуду Кинеза за градњу ауто-пута! Прочитајте ОВДЕ колико ће нас коштати.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА