Најновије

Кинези на простору бившег војног комплекса близу Бољевца отварају фабрику експлозива!

Највећа кинеска компанија из области производње експлозивних материјала, у стратешком партнерству са београдском фирмом "Рудекс", отвориће на простору некадашњег војног комплекса у околини Бољевца - који је служио за складиштење муниције - најмодернију фабрику за производњу индустријског експлозива.

Војни комплекс (Фото: Јутјуб)

- Име кинеске компаније која гради најмодернију фабрику за производњу индустријског експлозива је у овом тренутку пословна тајна, баш као и вредност инвестиције - истиче председник општине у Бољевцу др Небојша Марјановић. - Познато је, међутим, да та кинеска компанија има фабрике широм света у којима радно ангажује више стотина хиљада радника!

Иначе, некадашњи војни комплекс у околини Бољевца се простире на око седам хектара и у свом саставу има подземне хангаре за складиштење муниције. Тренутно су, при крају потпуно инфраструктурно опремање и процедура за пријем радника, а свечано отварање фабрике се - по речима др Марјановића - очекује врло брзо.

Иначе, највећи потрошач индустријског експлозива у Србији је некадашњи Рударско-топионичарски басен "Бор" који је - од децембра прошле године, са уделом од 63 одсто - у већинском власништву кинеске компаније "ЗиЈин".

На површинским коповима и подземним рудницима бакра у Бору и Мајданпеку, из састава кинеске компаније "ЗиЈин Чопер Бор", годишње се потроши више од 250 тона индустријског експлозива. Уз то, Бор и Бољевац су суседни градови, на удаљености од само 35 километара, што знатно утиче на цену транспорта материјала неопходног за рад у рудницима. Конкретно, највише се користи за масовна минирања на површинским коповима, обрушавање слојева руде у подземним лежиштима и истражна бушења.

Примера ради, само је на површинском копу "Велики Кривељ", из састава рудника бакра "Бор", лане потрошено чак 169 тона индустријског експлозива.

Поред рударства, индустријски експлозив се највише троши и при изградњи путева. А, познато је да управо кинеске компаније граде највише саобраћајница у Србији…

Прочитајте ОВДЕ како је то ЕУ одувала Словенце.

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА