Најновије

ВУЧИЋ ОДГОВОРИО КОЛИНДИ: Срамно је поредити Србе и Хрвате у антифасистичкој борби!

Срамно је поредити Србе и Хрвате кад је реч о доприносу у антифашистичкој борби у Другом светском рату, рекао је вечерас председник Александар Вучић поводом изјаве хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да је хрватски народ, сразмерно броју становника, највише допринео антифашистичкој борби у Европи.

Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић (Фото: Јутјуб)

"Више је него срамно поредити Србе и Хрвате, нарочито што је устанак у Хрватској подигнут у месту Срб, чисто српско место, подигли су га Срби", рекао је Вучић за телевизију Пинк.

Упитан да ли је изјава председнице Хрватске у функцији предизборне кампање, Вучић је рекао да га је срамота и да одговори на то питање јер би, каже, "можда био вулгаран".

"Београд је ослобођен 20. октобра 1944. године. 10, 12. и 15. марта 1945. имате званичне изјаве управника концентрационог логора Јасеновац, који каже да чврсто стоји усташка национална чизма у Јасеновцу и да се повлачити неће. То је шест месеци пошто је Београд ослобођен... Толико о томе ко је и каквом покрету припадао", рекао је Вучић.

Говорећи о Хрватској, Вучић је рекао да је НДХ била добровољна нацистичка творевина, да никад није била покорена и окупирана од стране Немачке и да нису били бомбардовани, попут Београда.

"Београд је имао марионетску владу пошто је влада Краљевине Југославије поражена, много људи је то крваво платило. А Загреб је, уз Марибор, Линц и Беч на најтоплији начин примио Немце", рекао је Вучић.

Упитан зашто Србија није позвана у Варшаву, Вучић је рекао да нас неки доживљавају као руске савезнике и да зато морају да буду кажњени, као и да је у питању ревизионизам.

Он је рекао да у почетку није био срећан што није позван на обележавање почетка Другог светског рата у Варшаву, али да је данас, када је видео изјаве Грабар Китаровић, ипак срећан што није био тамо.

"Можда бих нешто и направио, можда боље да нисам ишао тамо", рекао је Вучић и истакао да ће следеће године ићи на Црвени трг на Дан победе, где ће бити највећи број оних који су заслужни за слом фашизма.

Подсетио је да је око 15,5 милиона Руса и Белоруса страдало у борби против фашизма.

Председник је истакао да су Срби један од најстрадалнијих народа пропорционално броју становника, уз Јевреје, Русе, Белорусе, Пољаке.

Додао је да је у Другом светском рату страдало и 125.000 Американаца, али да је њихов допринос у победи био већи од, рецимо, српског, због њихове глобалне снаге и оружја.

Линта жестоко одбрусио Хрватима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА