Најновије

ДАЧИЋ ОШТРО ОДГОВОРИО ПАЛМЕРУ: Притисните Шиптаре да укину таксе! Не може једна страна увек да даје, а друга да избегава обавезе

САД могу да одиграју значајну улогу у наставку дијалога између Београда и Приштине. Услов за то је укидање такса, а надамо се да ће после избора на Косову, ЕУ и Вашингтон утицати на такав развој догађаја, каже министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Он је на тај начин прокоментарисао речи специјалног изасланика САД-а за Западни Балкан Метјуа Палмера, који је у току боравка у Црној Гори рекао да је уверен да споразум између Београда и Приштине може бити постигнут, као и да ће САД подржати владу у Приштини, која је посвећена дијалогу.

“Један од наших примарних циљева је да подржимо формирање владе на Косову, која је посвећена дијалогу, што значи суспендовање тарифа и враћање на преговарачки сто”, рекао је Палмер.

Специјални изасланик САД истакао је да би преговори требало да буду озбиљнији и да доведу до свеобухватног споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине.

“Идеално би било да то буде на основу узајамног признања. Једном када се две стране врате за преговарачки сто, бићемо тамо као партнери у потрази за споразумом који ће бити прихватљив за све, трајан и фер и који ће помоћи Србији на путу ка ЕУ”, најавио је Палмер, и додао да је за читав регион важно да се то питање реши, али и да не верује да размирице између Београда и Приштине могу утицати на европски пут осталих земаља.

Реагујући на ову изјаву, Дачић каже да Србија рачуна на помоћ и жељу САД да буду конструктивне у вези с дијалогом с Приштином, али и да морају да своје чедо погурају да се уразуми да схвати шта је добро за цео регион.

“Србија је спремна за наставак дијалога, а услов за то је, као што смо небројено пута до сада рекли, да Приштина повуче таксе. Надамо се да ће после избора на Косову, ЕУ и САД утицати на такав развој догађаја. Разговор је увек пожељан, али не може једна страна увек да даје, а друга да избегава да повуче потезе на које се обавезала. САД могу да одиграју значајну улогу, ако желе”, напоменуо је Дачић.

Највећа непознаница је, између осталог, и то шта тај споразум конкретно предвиђа, а докторанд на Факултету политичких наука Стефан Сурлић каже да САД планирају да искористе повољан моменат за решавање проблема КиМ. 

“Свеобухватна нормализација односа за САД значи да се постигне компромисно решење које је прихватљиво за обе стране, укључујући и територијално разграничење, уколико након тога више не буде отворених спорова између Београда и Приштине. Постоји уверење Вашингтона да је повољан геополитички моменат у коме би се осигурала независност Косова, а Србији пружила одређена врста уступка, сатисфакције због губитка јужне покрајине. Свака друга делимична нормализација, без међусобног признања, тачније, признања независности Косова од стране Београда је за САД неделотворна јер продужава замрзнути конфликт и, по њиховом мишљењу, јача утицај Русије”, сматра Сурлић.

Све се чешће спомиње да би Запад, конкретно Америка, могао активније да се укључи у дијалог, на шта указује и постављење Палмера, а на то указује и директор Института за стратешке студије у Вашингтону Грегори Копли.

“Пошто комуникације готово да и нема између Приштине и Београда, активно треба да се укључи међународна заједница, пре свих САД”, рекао је Колпи, и указао да је Приштина у незавидној ситуацији:

“У овом тренутку лидери на Косову схватили су чињеницу да једноставно не могу да направе "државу Косово" да зависи сама од себе, тако да и њима "цуре опције" врло брзо. Међународна признања Косова од држава широм света су практично изнуђена притиском и утицајем САД. 

Русија фактор нестабилности

Палмер је оценио да су "Руси на снази на Западном Балкану", а да САД имају суштински различит поглед на регион у односу на Русију.

“Западни Балкан видимо као члана породице западних земаља, интегрисаних у евроатлантским институцијама, као земље у којима се сарађује на основу правила и норми. Руси су показали да желе регион заснован на нередима и на неповерењу. Мислим да смо то најјасније видели у ЦГ када су Руси подржали државни удар 2016. године који је био нечувен потез како би се Црна Гора спречила да иде ка НАТО-у и Западу”, рекао је он.

Упитан да ли мисли да је могуће да се тако нешто поново догоди, Палмер је рекао да нема ниједну информацију која би га могла навести да верује да се тако нешто може поновити.

“Ипак не мислим да су Руси завршили са настојањима да праве проблеме у Црној Гори и на Западном Балкану и то видимо у целом региону”, истакао је Палмер.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Ивица Дачић одлучио да прихвати предлог Грегорија Коплија.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА