Најновије

ТРАЖЕ ДА СЕ ОДРЕКНЕМО ПРИЈАТЕЉА! ДИПЛОМАТСКИ ПРИТИСАК НА НАШУ ЗЕМЉУ! ЕУ објавила рат Кини у Србији

Европска унија и званично је објавила политички рат Кини у Србији! Из Брисела захтевају да се власти у Београду што пре одрекну кинеских инвестиција зато што оне наводно угрожавају европске интересе на Западном Балкану!?!

Илустрација (Фото: Правда/ pixabay)

Ово је саопштила Маја Коцијанчић, портпаролка ЕУ која је најавила да Брисел намерава да 'интензивира дијалог' са земљама Западног Балкана како би објаснио предности финансирања из европских фондова. Према њеним речима, финансирање из Пекинга у супротности је са европским стандардима, због чега би балканске државе требало да буду јако опрезне!?!

Сви да поштују ССП

Коцијанчићева наводи да Западни Балкан има европску перспективу, али да државе морају да воде рачуна о стандардима јавних набавки и транспарентности.

- ЕУ намерава да интензивира дијалог са земљама Западног Балкана како би објаснила предности финансирања кроз инструменте инфраструктурних пројеката ЕУ. То обухвата бесповратна средства, али и кредите са атрактивним каматама. То је у супротности са кинеским финансирањем, које долази готово искључиво као зајмови са значајним обавезама. Владе треба да буду опрезне, да те инвестиције не стављају економију у високе нивое задужености, што може резултирати контролом стратешке имовине и ресурса у будућности - подвлачи Коцијанчићева за Радио Слободна Европа, додајући да ЕУ очекује да партнери са Западног Балкана испуне обавезе у складу са Споразумима о стабилизацији и придруживању (ССП).

Коментаришући ове наводе, министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић каже, као глобални актер, дуже време бави анализом кинеских инвестиција у Европи и на Западном Балкану.

- Земља кандидат, као што је Србија, која је напредовала у преговорима има обавезу да поштује ССП, који је уговорни однос с ЕУ. У том смислу је и тај позив на поштовање европских правила приликом великих инвестиција. То не значи да не можемо пословати са Кином. Не смемо заборавити да је ЕУ наш највећи спољнотрговински партнер. Више од 65 одсто трговинске размене односи се на земље ЕУ, а кад укључимо земље региона, то је скоро 80 процената. Највеће инвестиције су из ЕУ, а она је и највећи донатор са око три милијарде евра бесповратне помоћи у 15 година - објашњава Јоксимовићева, додајући да се Србија ипак неће одрећи сарадње са Пекингом.

- Настојимо да обезбедимо што више инвестиција са свих страна и то је наше легитимно право. Али чињеница је да су европске земље опрезне у погледу кинеских инвестиција, што такође морамо, као кандидат за чланство, да узмемо у обзир - подвлачи Јоксимовићева.

Чисто замајавање

На другој страни, политиколог Александар Павић упозорава да нас ЕУ већ три деценије замајава празним причама о евроинтеграцијама.

- Ту шаргарепу на бескрајно дугачком штапу користе како би регион ставили у зависни положај, што укључује и прекомерно задуживање према Западу. Сада када се појавио конкурент, ЕУ се узбунила. Отуда 'добронамерни' савети, али и притајене претње. ЕУ нема намеру да нас прими у чланство у догледној будућности, али би зато да балканске земље буду у дужничком ропству према Западу. Брисел нас третира као свој 'забран' и зато не треба веровати бриселским сузама, већ продубити сарадњу са партнерима из Кине и других делова света - закључује Павић.

Мировић: Сарадња Војводине са Хенаном

Председник Покрајинске владе Игор Мировић састао се са замеником гувернера Народне владе кинеске провинције Хенан Хеом Ђинпингом, изразивши задовољство што је учињен први корак ка повезивању и успостављању сарадње АП Војводине с овом кинеском провинцијом.
Како је саопштено, они су оценили да је сарадња у области пољопривреде и прехрамбене индустрије у обостраном интересу, а посебно је исказан интерес за повезивање компанија у области савремених технологија, културну размену и сарадњу у области туризма.

Трампов човек прозивао Русију и Србију, а онда га је Боцан-Харченко овим одговором брутално спустио на земљу! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА