Најновије

ИТАЛИЈАНИ УМАРШИРАЛИ У РИЈЕКУ: Почела окупација Истре! Општи хаос изазван, Хрвати у паници! (ФОТО)

Група италијанских неофашиста обележила је 100. годишњицу "окупације Ријеке" испред Гувернерове палате у том граду, развијањем тробојке краљевине Италије. Они су послали поруку да су "спремни да сами устану против целог света". Ријечка полиција је заставу уклонила јутрос и оценила да је реч о провокацији.

Хрватска полиција (Фото: јутјуб)

Они су тробојку краљевине Италије, државе у чије име је фашиста Габријеле Д'Анунцио окупирао тај град 1919. године, развили синоћ испред бивше Гувернерове палате.

- Данас, тачно сто година након окупације Ријеке, желели смо да докажемо да и даље постоје Италијани који не одустају. Желели смо да докажемо да и даље постоје Италијани који су на располагању, чије интересе не заступа марионетска влада. Потребна нам је влада која је спремна да брани своје границе и интересе свог народа, уместо да олакшава пут окупаторима - рекао је један од чланова групе “Gli Idraulici”.

Министарство спољних и европских послова Хрватске упутило је данас протестну ноту Италији и најоштрије осудило подизање споменика Габријелу Д'Анунцију у Трсту.

- Република Хрватска најоштрије осуђује одлуку града Трста о подизању споменика Габријелеу Д'Анунцију управо на дан стоте годишњице окупације Ријеке, 12. септембра - наводи се у саопштењу тог ресора.

Мада је, наводи се, реч о одлуци локалних, а не државних власти, такво поступање, баш као и обележавање годишњице окупације Ријеке у више других италијанских градова, не само да нарушава пријатељске и добросуседске односе између двеју држава, већ одаје признање идеологији и деловању који су у дубокој супротности с европским вредностима. Додаје се да је тим поводом амбасадору Италије у Загребу уручена протестна нота.

Након ноћашње акције италијанских неофашиста, још две групе су покушале да ураде исто данас током дана, али их је полиција у томе спречила.

Како наводи полиција, ухапшена је двојица мушкараца 19 и 55 година старости и над њима се тренутно врши криминалана истрага.

Како је ведрана Рудан оплела по својима, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА