Најновије

РАДИКАЛНА ОДЛУКА: Ердоган упорно прети Западу због сиријских избеглица, а иза његовог новог потеза крије се...

Турска, која је у претходних осам година била домаћин милионима сиријских избеглица, изненада је преокренула своју политику, приморавши тако на хиљаде људи да напусте своје уточиште и у пратњи полиције заврше на граници са Сиријом.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Сајт турског председника)

Наиме, председник Турске, Реџеп Тајип Ердоган, одједном се залаже за радикално решење - пресељење избеглица на део сиријске територије који контролишу Сједињене Америчке Државе и Курди. У супротном, Европа ће морати да се суочи са новим таласом сиријских миграната, био је јасан Ердоган.

Председник Ердоган је претходно затражио стварање својеврсне тампон зоне између турске и сиријске границе, како би се заштитио од курдских снага које сматра безбедносном претњом.

Како та идеја није заживела, турски председник је одлучио да је постави другачије и на спорну територију "извезе" избеглице из Сирије, што има смисла ако се узме у обзир огорчење Турака према Сиријцима који су уточиште нашли управо у њиховој земљи.

- Наш циљ је да у тој безбедној зони преселимо најмање милион наше браће и сестара из Сирије -изјавио је турски председник у Анкари прошле недеље и додао да ће се тамо, ако буде потребе, бити подигнути градови и окружење погодно за избегле Сиријце.

Мада се ниједна од сила уплетених у рат са Сиријом није у потпуности усагласила са Ердогановом идејом, то њега није спречило да захтева решавање проблема по хитном поступку. У супротном ће, како је сам рекао, узети ствар у своје руке и избеглице послати у Европу, као што је то учинио 2015. године.

- Овај проблем не може бити решен без сигурне зоне - поручио је турски председник прошле суботе.

Како пише "Њујорк Тајмс", Ердоган је дуго важио за неког ко може да се избори са изазовом који представљају мигранти из Сирије, али изгледа да је томе дошао крај. Претпоставља се да је радикални заокрет у политици према избеглицама последица понижавајућег пораза председникове партије на истанбулским изборима ове године.

Због свега тога, Турска започиње својеврсни лов на избеглице: државни органи их кажњавају због илегалног рада, станодавци повећавају кирију, провладини медији воде кампању против њих, а друштвене мреже су преплављене негативним коментарима на њихов рачун.

Промене су евидентне у појединим квартовима Истанбула, где се око стотину аутобуса на недељном нивоу обезбебеђује за транспорт Сиријаца. Турци, судећи по ономе што се може прочитати у тексту поменутог америчког листа, не крију радост због одласка нежељених гостију.

Са друге стране, за сиријске избеглице које су уточиште пронашле у Турској, промена политике власти представља велики шок.

- То је катастрофа за све Сиријце - рекла је Моханед Габаш, активисткиња која ради за једну невладину организацију у пограничном граду Газијантепу.

- Ми нисмо терет. Дошли смо у Газијантеп и покренули бизнис сопственим новцем. Пустите нас да живимо - рекао је Мухамед Ал- Азур, чија је породица у сиријском граду Алепо водила познату посластичарницу.

Било како било, Сједињене Америчке Државе и Турска су начелно договориле успостављање сигурне зоне коју ће заједничким снагама контролисати, мада још увек није постигнут консензус око појединих детаља.

Амерички званичници су првенствено фокусирани на спречавање сукоба између турских и курдских снага.

- Садашње стање ствари не омогућава достојанствен повратак избеглицама, али су поједине области у Сирији ипак препознате као стабилне те је у складу са тим признато право сиријским грађанима да се врате у своју земљу - рекла је Лана Волш, потпаролка Међународне организације за миграције.

Сиријске избеглице су, пак, и даље опрезне када је реч о сигурној зони. Многи од њих се противе војној експанзији Турске у Сирији, а неки виде ову земљу као свог јединог савезника.

Амерички борбени авиони, који су летели 560 километара на сат, за длаку су промашили двојицу британски падобранаца, показао је извештај војне комисије. Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Блиц/The New York Times

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА