Најновије

ДИЈАЛОГ О КИМ ПОСЛЕ ИЗБОРА? На преговарачком столу поново идеја разграничења!

Дијалог Београда и Приштине, сада је већ извесно, мораће да сачека формирање нове Владе тзв. Косова, после избора заказаних за 6. октобар.

Вучић са Федериком Могерини и Хашимом Тачијем (Фото: Јутјуб)

Тада се, према најавама појединих медија, очекује убрзавање разговора и договор могућ већ до краја године. На столу је, судећи по изјавама званичника, међу којима је први о томе говорио Џон Болтон, поново разграничење - ако је та тема уопште и скидана са дневног реда.

Слике из Брисела поново би могле да се појаве за мање од два месеца. А пошто седну једни преко пута других, представници Београда и Приштине опет би, процењује се, могли да разговарају о ономе што је српски председник назвао разграничењем, а сада већ бивши амерички саветник за националну безбедност "територијалном корекцијом".

"Нама Србима се допадао став господина Болтона по питању тзв. Косова", казао је председник Србије Александар Вучић.

Разговоре, међутим, наставља са Мајком Помпеом и Метју Палмером, што, каже Вучић, неће бити лако. Али није ни песимиста.

"Ми ћемо да наставимо и да пробамо да сарађујемо, да пронађемо неку врсту заједничког именитеља и са Албанцима и са Американцима и да обезбедимо трајни мир, уколико буде могуће, наравно", нагласио је Вучић.

Разговори с Вашингтоном биће интензивни јер америчка администрација, сматра дипломата Зоран Миливојевић, има усаглашен став према тзв. Косову и на решавању тог питања је директно ангажована.

"И то сада везано делом и за предизборну кампању, а ја бих рекао пре свега за обавезу администрације поводом писма Трампа из децембра прошле године. Друга ствар, определили су се да прихвате компромис, да прихвате став Србије о компромису и то значи да би се, ако има компромиса, то питање трајно решило. И трећа ствар која је важна - не одустају од признања", каже Миливојевић.

За компромис је и Москва. Иако каже и да се она не залаже за поделу Косова, амбасадор Александар Боцан-Харченко први је руски дипломата који је помиње и не разуме зашто би била преседан у Европи.

"Бивша Југославија је рашчлањена на све могуће начине. И после свега, испада да преседан није био ни комадање СФРЈ, ни СРЈ, ни саме Србије, а да би подела тзв. Косова била преседан. Такве изјаве звуче чудно", изјавио је Боцан-Харченко.

Оваква изјава руског амбасадора, међутим, не треба да чуди, јер Руси показују да су и они укључени у преговоре Београда и Приштине.

"При чему ће они, бар онако како нам то произилази, стајати на страни Србије, у смислу да оно што Србија сматра под компромисом који је прихватљив, да би они то прихватили, укључујући и некакве корекције везано за границе, за размену територија, дакле било шта", наводи Миливојевић.

Упркос поновном лицитирању са роком до којег би две стране требало да се договоре Миливојевић сматра да ће решавање питања тзв. Косова сачекати и косовске, али и парламентарне изборе у Србији.

Прочитајте ОВДЕ шта је амерички амбасадор у Београду рекао за КиМ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА