Најновије

КЉУЧНА ФИГУРА У АФЕРИ СА УКРАЈИНОМ: Трампов адвокат спреман да сведочи у наставку процеса опозива!

Руди Ђулијани, лични адвокат председника Доналда Трампа и кључна фигура у афери са Украјином, рекао је да је вољан да сведочи у наставку процеса опозива председника САД у Сенату.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

"Сведочио бих, држао бих предавање или бих урадио оно што најбоље знам - покушао да оборим случај", казао је Ђулијани новинарима на прослави Нове године на Флориди.

Представнички дом, у којем су већина демократе, је изгласао опозив председника Доналда Трампа по два основа: злоупотребе положаја и опструкције Конгреса.

Демократе су тврдиле да је Трамп од украјинског председника Володимира Зеленског тражио да објави да је покренуо истрагу о демократи Џозефу Бајдену, а да би Украјини заузврат била исплаћена војна помоћ. Ђулијани је био кључни Трампов човек на терену.

Иако је лични адвокат Доналда Трампа, Ђулијани неће председника заступати у Сенату, већ ће његов заступник бити Пат Сиполони, адвокат Беле куће.

Сведочење Рудија Ђулијанија би, ако се деси, могло да разјасни много тога.

Званичници Трампове администрације су, током сведочења у истрази о опозиву у Представничком дому, рекли да им је Трамп наложио да прате инструкције Ђулијанија у афери са Украјином, чиме је скрајнуо Стејт департмент. Ђулијани је такође путовао у Украјину како би добио компромитујуће информације о Бајдену, Трамповом потенцијалном противкандидату на изборима 2020.

Још није познато када ће бити настављен процес опозива Доналда Трампа у Сенату.

Председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси није званично упутила резолуцију о опозиву у Сенат и рекла је да то неће учинити док се не утвре правила суђења председнику.

Суђење је процес у којем су сенатори независна порота, "оптужница" је резолуција о опозиву коју пресдстављају чланови Представничког дома, председник има свог правног заступника, а целим процесом председава председавајући Врховног суда Џон Робертс.

Да би председник био разрешен дужности, потребно је да за то гласа 67 од 100 сенатора.

Већину у Сенату имају републиканци, а лидер већине Мич Меконел већ је стао на страну председника и рекао да жели кратак процес и брзо гласање, без позивања сведока.

Лидер демократске мањине Чак Шумер жели да као сведоке позове високе званичнике Трампове администрације - међу њима шефа Трамповог кабинета Мика Мулвенија и бившег саветника за националну безбедност Џона Болтона.

Прочитајте ОВДЕ како је Владимир Путин променио Русију за 20 година.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА