Најновије

ЈЕДНА ПОГРЕШНА ЖИЦА И ОДЕ СВЕ У ВАЗДУХ! Црни комби је стао, а онда су на сцену ступили они: Деминери у акцији!

Непознате, сумњиве особе оставиле су црни комби насред фудбалског терена у центру Београда и нестале у виду магле. Убрзо потом, паркирало се возило полиције из којег су изашла двојица специјалаца носећи велики кофер и две торбе...

Деминер (Фото: Јутјуб)

Репортери су провели дан у Команди Жандармерије са полицијским службеницима тима за Противдиверзиону заштиту (ПДЗ), где су изблиза посматрали припреме за најризичније ситуације са којима могу да се суоче на терену.

Заштита

Већ годинама уназад, сваки дан, 24 сата дневно, припадници овог тима спремни су за акцију - да заштите објекте и грађане од евентуалних угрожавања импровизованим убојним средствима и опасним материјама.

- Наша јединица делује у два правца. Превентивни и репресивни. Превентивни се реализују свакодневно и тада обилазимо објекте од велике важности за државу. То су најчешће мостови где радимо осматрања са воде уз помоћ чамаца да бисмо се уверили да је све у реду. Такође, поступамо по пријави када постоје предмети за које се сумња да су експлозивни или да садрже опасне материје - каже за Милисав Касаловић, водник полиције прве класе, и додаје да ванредне прегледе обављају када се дешавају велике манифестације, долазе званичници других земаља и сл...

- Тада прегледамо раскрснице, хотеле... све ради њихове безбедности и заштите - каже саговорник.

Лоцирање

Миран и сталожен узима жути телескоп са куком на врху и склања се иза штита. Телескоп пажљиво креће да провлачи испод возила тражећи предмет који би могао бити опасан. Неколико секунди касније испод возила открива црни кофер.

- Када пронађемо сумњиви предмет, њему приближавамо уређај који је сличан рендгену како би се утврдило да ли садржи жице или батерију које би се могле активирати. Уколико је бомба, тада приступамо њеном деакативирању - каже саговорник и присећа се два случаја када су његове колеге деактивирале експлозивне направе откривене испод једног возила у Београду, односно куће у Новом Пазару.

- Једна је била у центру Београда, која је била постављена испод једног луксузног аутомобила. Колеге су успеле да је расклопе целу и то је један од наших подвига о којем се и дан-данас прича. Други случај је била експлозивна направа у Новом Пазару у породичној кући једног мештанина. Двочлана екипа је отишла у овај град, изашла је на терен и успешно је обављена деактивација. Нико није повређен нити је било материјалне штете - каже он.

Опасне ситуације готово су свакодневне у овом послу, а како прича Касаловић и дан-данас се сећају ружних момената.

- Ми немамо право на грешку - истиче Касаловић.

Акција

На фудбалском терену оквиру ове јединице одигравала се симулирана акција. Црни комби стајао је паркиран насред терена, а након што је добијена наредба за интервенцију тим ове јединице био је спреман за извршење задатка.

Касаловић је заједно са својим колегом стигао до локације с пуном опремом: великим металним кофером и две торбе. Секунд касније преко своје униформе почео је да облачи заштитно одело-панцир које је извадио из торби, а на главу ставља шлем. Како каже, одело га штити од гелера, али не и саме експлозије.

- Ово одело је тешко између 15 и 20 килограма. Оно штити цело тело осим шака, које морају бити слободне. На њих се стављају заштитне рукавице - антистатичне, које не проводе електрицитет. Ово је одело петог степена заштите - каже Касаловић док му колега помаже да обуче одело.

Несреће

Како каже, пре годину и по дана један његов колега доживео је незгоду на редовној обуци и остао без дела леве шаке.

- Нажалост у нашем послу има и ружних момената. Један наш колега, врстан стручњак и инструктор доживео је незгоду на војном полигону када је остао без доброг дела шаке на левој руци. Брзом интервенцијом он је пребачен у болницу, али су последице ипак остале - каже он.

Трагично настрадалих колега читава јединица сети се увек. Поготову у време празновања Нове године, када организују дочек за њихову дечицу.

- Доста помажемо породицама наших преминулих и настрадалих колега. Доста је средстава скупљено, стамбено смо обезбедили неке породице. Помажемо свакодневно, а ове године, као и претходних, организован је дочек за њихову децу са поклонима уз присуство Деда Мраза - каже он.

Прочитајте ОВДЕ исповест праунука Живојина Мишића.

Извор: Блиц

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА