Најновије

ТРУЛИО НА ОТПАДУ, МЕШТРОВИЋ СЕ ЦЕНКАО ЗА ЊЕГА, ПРАВЉЕН ЗА ТЕРАЗИЈЕ... Ове детаље о Победнику сигурно нисте знали!

Одмах након Балканских ратова, београдска Општина је склопила договор са Иваном Мештровићем о изради Теразијске фонтане, са "Победником" у средини и девет лавова око ње. Накнада за овај посао у уговору је наведена у предратним динарима, али када је Мештровић, 1919, предао Београду "Победника" и лавове, градска власт је покушала да му то исплати у новим – послератним динарима, док је аутор тражио искључиво швајцарске франке

Победник (Фото: Јутјуб)

Београду се то учинило скупо, почело је ценкање, па долази и до неспоразума, те Мештровић одбија да испоручи Теразијску фонтану, а београдска Општина, у бесу и протесту, односи "Победника" на отпад у близини Сењака.

Магационер на депонији је врло стручно, успешније од најбољег џелата, обесио "Победника" дебелим ужетом о једну греду. Нешто касније, поменути магационер је разоружао "Победника", ради безбедности, те мач, тежак осамдесет килограма, скинуо са споменика и склонио у ћошак отпада.

Након дугих и исцрпних полемика, расправа и критика одлучено је у београдској Општини да се споменик не постави на Теразијама већ на платоу Горњег града Београдске тврђаве и да се "Победник", конципиран у монументалној форми наге атлетске мушке фигуре, окрене прсима према Аустрији. То се и догодило 7. октобра 1928. године, а данас је "Победник" најфотографисанији и најпопуларнији београдски споменик.

Како је српска војска обележила Савиндан погледајте ОВДЕ.

 

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА