Најновије

БОРЕЉ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ВУЧИЋЕМ: Американци су моћни, али не могу сами да уведу тзв. Косово у УН! Питају се и Русија, Кина...

“САД су моћне, али не могу саме да понуде Косову столицу у УН”, рекао је данас шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ (Фото: Јутјуб)

"Постоје и друге земље, не само земље ЕУ, већ и Кина, Русија, Индија. И оне се питају и мислим да сви разумеју да Косово мора да буде признато од целокупне међународне заједнице", рекао је Борељ.

Он је тако одговорио на питање како ће вратити Београд и Приштину за сто и шта ЕУ може да понуди Приштини, јер се чини да је фокус Приштине на САД, јер им је главни циљ столица у УН.

"Вашингтон је много моћан, али не може да понуди Косову столицу у УН", рекао је Борељ и указао да се питају и друге земље, укључујући Русију и Кину, као чланице Савета безбедности УН.

Он је рекао да нема разлика између приступа САД и Европске уније дијалогу Београда и Приштине.

Борел: Надам се скорој обнови дијалога

Надам се да ће се ускоро обновити дијалог Београда и Приштине, рекао је Жосеп Борељ.

"Надам се да ће се то ускоро десити. Када се то деси, ЕУ ће бити спремна да настави са посредовањем у дијалогу", рекао је Борељ.

Он је истакао да није на ЕУ да одлучи шта ће бити резултат дијалога, већ да је то на Србији и тзв. Косову, али да ЕУ мора да се ангажује снажније у посредовању него последњих месеци.

За њега је, каже, Западни Балкан део Европе, и више од тога, треба да буде део ЕУ, географски, културолошки, кроз економске везе, и најважније, због аспирација грађана, поручио је.

Зато је, истиче, и дошао у посету региону, а кренуо је од КиМ, јер каже, постоји важан посао који треба да се уради, а разговори између Приштине и Београда треба да се обнове.

"Ово је моја прва посета Западном Балкану и ја сам хтео то да урадим, јер је за мене Западни Балкан део Европе и више од тога, треба да буде део ЕУ, географски, културолошки, кроз економске везе, и најважније, због аспирација грађана", рекао је Борељ.

Вучић: Спремни смо за дијалог

Председник Србије Александар Вучић рекао је да смо пре неколико година имали шансу за компромис са Приштином, да је свака идеја компромиса убијена, те да не види како би дошли до тога у будућности, али да је Србија спремна да разговара са Приштином о свим суштинским темама, по укидању такси.

Вучић је подсетио да од сутра ЕУ неће имати 28, већ 27 држава чланица, те изразио наду да би Србија могла да буде 28 чланица ЕУ.

За то је, каже, потребно много ствари да урадимо, много околности да нам иде на руку, и да постигнемо много тешких договора.

Он је пренео да је Борељ потврдио да европска будућност Србије неће бити извесна без решења у дијалогу са Приштином, што, истиче, грађани Србије треба да знају.

Захвалан му је, каже, што ће се и лично ангажовати у дијалогу.

Истакао је да је то био добар, искрен и отворен разговор, о свим важним темама.

Вучић је рекао да је захвалио Борељу на жељи да постави свог изасланика и да се и сам лично ангажује у дијалогу Београда и Приштине.

Ипак, каже Вучић, људи не треба да очекују лаке и дивне вести, јер их нема, и пренео да је Борељ поновио оно што је ЕУ безброј пута рекла - да без решења у дијалогу са Приштином европска перспектива Србије свакако неће бити извесна.

Вучић је додао да то људи морају да знају и да зато морамо да покушамо да радимо на постизању компромисног решењима.

"Рекао сам Борељу пријатељски, најотвореније, да смо можда имали неку шансу пре неколико година, али да је свака идеја о компромисном ресењу готово убијена, али да од компромиса не сме да се одустане. Као и да све што смо мислили данас не немогуће поставити на исти начин као што је некада било постављено", рекао је Вучић додајући да чак и не види како би тај компромис у будућности могао да изгледа.

Али смо, истиче, спремни да одмах по укидању такси седнемо за сто и да разговарамо о свим суштинским питањима у односима између Београда и Приштине.

Вучић је казао да је рекао Борељу шта је све Србија урадила и да је данас тачно 2.480 дана откада није формирана ЗСО, која је била кључна ствар и основ прављења Бриселског споразума, као и да се нико не секира око тога, док је Србија своје обавезе испуниула.

Председник је казао да то није рекао зато што би требало неко да буде кажњен, а Србија да има предност, већ зато што нам је потребно оно на чему је инсистирао Борељ - а то је приступ кредибилног и поузданог партнера као што је ЕУ у решавању овог проблема.

Вучић каже да је било речи о свим важним питањима и о српској економији и додао је молио Бореља, а по чему ће се ова конференција разликовати, да ЕУ уради нешто што је ван уобичајених правила, а то је да у будућности размотре нека решења, каква су доносили после скупа у Солуну, те да, ако не можемо одмах у ЕУ, да се види да ли може бар да немамо границе са ЕУ и између себе, јер би то грађанима и привреди много значило.

Вучић истиче да је важно за даљи напредак српске економије да се сачува и мир и стабилност и да се наставе активности на “Мини Шенгену”, затим да се ради са ЕУ на отварању целог региона и јединственом тржишту и отварању граница према Хрватској, Мађарској, Словенији и "Шенген земљама" да наши људи виде конкретну корист.

"Наравно да је кључно решење да будемо пуноправна чланица ЕУ", додао је Вучић.

Борељ је, како каже Вучић, искусан политичар који фантастично разуме политику.

"Мислим да постоји простор у ЕУ да се размишља да то не иде обичним и технократским птуем као до сада, да ли ће бити то је питање за ЕУ", казао је Вучић.

Додао је да су разговарали и о ситуацији у региону, али и односима Србије са Русијом и Кином и да је рекао да је Србија на европском путу несумљиво и да то не кријемо пред партнерима из Русије и Кине, али да ћемо наставити сарадњу са тим змељама.

Вучић каже да је рекао Борељу и да Србија нема тако добру сарадњу са Русијом и Кином као Немачка, Француска, Аустрија и друге западне земље, које имају и до 1.000 пута већу трговинску размену са Русијом, него ми, и да те земље треба да нам помогну да и ми то достигнемо, а не да показују забринутост због односа Србије са Русијом и Кином.

"Разговарали смо и о владавини права. Много ствари треба да урадимо ту и Борељ је на коректан начин износио ставове ЕУ. Мислим да је читав регион добио великог пријатеља, доброг политичара, који ће бити строг и правичан према нама и имам огромно поверење према њему. Желим му добродошлицу".

Вуцић је рекао да ће и вечерас наставити разгоговре са њим.

“Видећемо у понедељак да ли ће да се формира влада у Приштини и видећемо да ли можемо да убрзавамо разговоре”, закључио је Вучић.

Борел данас није тражио да престанемо с лобирањем

Председник Александар Вучић изјавио је да шеф европске дипломатије Жозеп Борељ није данас тражио да Београд престане да лобира за повлачење признања независности Косова, што траже САД и неке друге европске земље.

Вучић је истакао и да је Београд спреман да разговара о томе, уколико Приштина престане да ради на кампањи признања, али и поновио да не прихвата постављање једнакости измеду одлуке Приштине да уведе таксе на робу из Србије и БиХ и лобирања Београда код неких земаља да повуку признање независности Косова.

"Ми имамо ситуацију да је пола држава света признало Косово, а пола није. Спремни смо да разговарамо, ако ви нећете да радите на кампањи признања, иако су вам мале шансе да нађете неку земљу која би вас признала, ево ми нећемо да радимо даље на овоме, али нећемо то што не може да се мери једно с другим... Али, нема танте за кукурику, само танте за танте", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да морамо разумети и зашто Американци и поједине земље Европе имају такве захтеве.

Сматра да је то зато што желе да се не види разлика на Западном Балкану.

"Нама је нешто лакше, јер идемо брже и боље, а они хоће да ми не остваримо предност било где... Кад би могли свих шест да стрпају негде, да се не види разлика међу нама, то би им било најбоље", рекао је Вучић.

Додао је да не бежи од тога да је Србија заједно са свима у региону, али и да сматра да ипак мора да се направи разлика ко је напред у европским интеграцијама, а ко иза, ко је напред по економским и свим другим резултатима, а ко каска.

Он каже да Београд у сваком случају мора да разговара са Приштином.

"Нити ће Албанци да одустану од независности нити ће европске земље које су признале Косово да промене став нити ће натерати земље које нису признале да пре договора Београда и Приштине признају Косово. За нас је то тешка ситуација, морамо да се боримо да побољшавамо позиицју Србије, а без рушења граница нема јачања српске економије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да власт у Србији није уводила таксе ни 2008. године када је Косово прогласило незавиност и упитао ко је ова актуелна власт у Приштини да то уради сада.

Вучић: Треба нам мир, а било је пуно пропуштених шанси

Нама је потребан мир, а било је много пропуштених шанси за компромис са Албанцима, рекао је Александар Вучић, те истакао да кривица за то није до Србије.

Он је тако одговорио на питање да ли је разговарано о промени стратегије дијалога, пошто до сада није било резултата, јер Приштину интересује само статус, и то без уступака.

"Разговарали смо о пропуштеним шансама и о томе шта је било могуће, због чега мислим да ћемо имати далеко лошије и теже решење у будућности, него што је могло да буде пре две или три године", рекао је председник Србије.

Он је рекао да није могао да разуме нападе из различитих ЕУ земаља и других, када је кренуо да говори о могућем решењу, иако је знао да покушај решавања косовског чвора доноси најтежи могући терет.

"Нема никог у нашој земљи и у Европској унији, изузев високе представнице ЕУ, ко није изговорио најгоре речи, гадости, неистине, о мени, Србији, али, и Албанцима. Као да се то није тицало нас и Албанаца. А тиче се само нас Срба и Албанаца, а само Срби и Албанци не смеју да одлучују ни о чему. Сви други су одлучивали и држали нам придике о Пандориној кутији коју би отворили решењем ван онога што су желели", објаснио је он.

Вучић подсећа да на његово питање зашто су отворили Пандорину кутију признањем Косова 2008, и бомбардовањем Србије 1999, ни дан данас није добио одговор, као што и данас није добио одговор зашто Срби у Црној Гори немају иста права као Албанци у Северној Македонији.

"Могу да питам пет милиона пута и увек ће бити зид ћутања. Стварног одговора нема и нико не може да га измисли и нађе. Морамо да се научимо на то, да себе научимо на то да нас доживљају као губитнике и да морамо да платимо високу цену за дешавања 1990-тих да би могли да будемо део цивилизованог света. То шта ћемо прихватити је наша ствар. У нашем је интересу да водимо разговор, да постигнемо компромисно решење", истакао је он.

Рекао је да му не пада на памет да одустане, да не тражи или не учествује, односно да се не бори за разговоре и компромисно решење.

Подсетио је да је Србија имала много мртвих 1990-тих, 1940-тих, у Првом светском рату и почетком прошлог века, и да је време да наша деца одрастају, раде, граде овде, и да чувамо мир.

"То је суштина свега", подвукао је он.

Казао је да мали број зна да су у Београду највеће демонстрације одржане, не 2011, или 19. априла, већ 1908. када је Аустро-угарска извршила анексију БИХ.

"Тада се чуло 'дајте нам пушке', и било је 200.000 људи. Али, неки паметан човек рекао је да не треба рат, а то је био Стојан Новаковић и избегли смо тада рат. Али нисмо избегли ниједан касније. Скупу цену плаћамо за то и зато нас је данас тако мало, празна нам је територија, и људи одлазе. Време да им понудимо другачију перспективу", поручио је Вучић.

Изразио је захвалност Борелу на речима охрабрења за жељу да сачувамо мир.

Такође се осврнуо и на јучерашњи извештај Европске комисије која је констатовала да је снажан раст Србије "погурао" економију читавог региона.

"Наш раст је већи од оног у извештају Европске комисије. Нису имали још податке од децембра, а тада нам је раст износио 6,7 одсто. То не може без мира и стабилности", објаснио је он.

Подсетио је да је Србија по платама престигла БиХ, стигла Црну Гору и да ће претећи све, али је то, каже, захваљујући раду и додајући да је за то потребан мир и сигурност, а не мртвачки сандуци.

"Али то не значи да ћемо да дозволимо понижење нашег народа", закључио је Вучић.

Прочитајте ОВДЕ шта раде напредњаци по Србији.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА