Најновије

РУСИЈА ВРАЋА СВОЈ ДЕО БЕРИНГОВА МОРА, СВИДЕЛО СЕ ТО АМЕРИМА ИЛИ НЕ! Путин не признаје "издају" почињену у време Горбачова!

Русија неће испуњавати одредбе из совјетско-америчког Споразума Шеварднадзе-Бакер" у оквиру којег је Русији ограничено поморско право у морском простору Берингова "мореуза. Ову намеру Москве је најавио челник Одбора за међународна питања Већа Руске Федерације Константин Косачев.

Илустрација (Фото: kremlin.ru/ Правда)

О изводљивости даљњег провођења споразума су на затвореном састанку расправљали су надлежни одбори Већа федерације. Састанку су присуствовали представници Министарства вањских послова, Федералне службе"сигурности (ФСБ), која координира рад Обалне страже, те Федералне агенције за рибарство. Представници свих тела су били уједињени у ставу о одбијању спровођења поменутог споразума. О свему ће ускоро и службено бити обавештена председница Већа федерације Валентина Матвијенко.

Према заменику руског министра вањских послова Сергеју Рјабкову , споразум потписан 1990. године никада није ратификован на парламентарној разини, ни под Совјетским Савезом, ни касније у Руској Федерацији. С тачке гледишта међународног права, без ратификације такви споразуми немају обвезујућу правну снагу, иако се привремено могу примењивати .

У октобру 2019. је сенатор с подручја Камчатке Борис Невзоров први пут предложио да се руски део економске зоне, којег Сједињене Државе сматрају својим, прогласи руским. Невзоров сматра да је "Споразум Шеварнадзе-Бакер" дискриминирајући и неправедно је одузео Русији 78.000 квадратних метара Беринговог мора, укључујући и континентални појас.

Увођењем 200 миља ексклузивног привредног појаса између наших територија у Беринговом и Чукотском мору, према међународној пракси би се разграничење морских простора требало одвијати дуж средње линије једнако удаљене од обала двеју земаља. Међутим, због уступка Едуарда Шевенадзеа, граница спорних подручја је повучена дуж линије америчког епиконтиненталног појаса на штету руског - објаснио је Невзоров.

- Русија је због тога изгубила годишњу производњу више од 500 хиљада тона рибе и ракова, али је изгубила и приступ нафтним и плинским пољима вредним стотинама милијарди долара. Осим тога, привремена црта разграничења постала је препрека развоју Северног морског пута, посебно сада, јер сваки пут кад требате проћи, морате питати Американце за дозволу за пролаз Беринговим мореузом - додао је руски политичар.

Валентина Матвијенко је подржала идеју сенатора, што сугерише да је предлог раније расправљан иза затворених врата, а Москва је сад одлучила да је време да се граница повуче према међународном праву мора.

- Сви смо стидљиви, сви смо скромни. Трудимо се око свега тога, али само "претимо" да ћемо подузети симетричне мере. Дакле, потребно је подузети симетричне мере, али колико је људи спремно прогутати такав став Русије? - рекла је Валентина Матвијенко, најављујући да Русија ништа неће чинити противно међународном праву и да ће се граница коначно повући као у свим сличним случајевима, свидело се то Америци или не.

Након што прође потребну процедуру у Државној думи и Већу Федерације, усвојени предлог у правилу потписује руски председник и тада постаје закон. Када се то догоди у случају одбијања испуњавања одредби из совјетско-америчког Споразума Шеварднадзе-Бакер", задатак чувања руских вода и епиконтиненталног појаса ће, судећи по састанку, прво добити ФСБ. 

Зашто Запад не може да победи руског председника нити његову политику прочитајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА