Најновије

ИСТРЕНИРАНИ ЗА НАЈГОРИ СЦЕНАРИО! Како се америчка војска припрема за рат на Блиском истоку? Пентагон шаље додатне трупе, ојачавају се базе

Амерички дневник „Њујорк тајмс“ бавио се питањем логистичких планова које америчке снаге предузимају припремајући се за најгоре сценарије на Блиском истоку, наводећи да је Пентагон послао приближно 4.500 војника у ту регију, уз 50.000 већ распоређених тамо, у контексту ескалације напетости с Ираном.

Долазак америчких трупа на Блиски исток (Фото: Јутјуб)

„Њујорк тајмс“ наводи да су Американци ојачали своје испоставе, базе и аеродроме у региону. Америчке војне јединице стациониране у Ираку и Сирији спремне су за супротстављање нападима иранских снага или њихових агената после напада америчке беспилотне летелице у којем је убијен ирански генерал Касем Сулејмани.

Неће бити велике копнене инвазије

„Њујорк тајмс“ указује на неке догађаје који су подстакли прилив нових америчких снага. То су, као прво, убиство америчког кооперанта у Ираку током ракетног напада који је крајем прошлог месеца извела милиција подржана од Ирана.

Друго: протести око америчке амбасаде у Багдаду након низа америчких ваздушних удара на ирачку групу Катаиб Хезболах у Ираку и Сирији.

Треће: напад америчке беспилотне летелице у којем је убијен Солеимани.

Додаје се да ће те нове америчке падобранске снаге и друге копнене јединице деловати пре свега као одбрамбена сила чији је циљ јачање америчких база и комплекса на том подручју и одговор на било који потенцијални напад, с тим да још нису планирани већи копнени напади тих трупа.

Из војске су рекли да планирање било каквог већег сукоба с Ираном не предвиђа велику копнену инвазију, као у Заливском рату 1991. или инвазији на Ирак 2003. Уместо тога сваки дужи сукоб више би се ослањао на ваздушне и поморске снаге, као и на кибернетичке нападе, како би се извели удари на иранске циљеве или агенте Ирана у региону.

Број војника зависи од присуства носача авиона

У државама Залива сада је између 45.000 и 65.000 чланова америчког војног особља, укључујући отприлике 5.500 војника у Ираку и 600 у Сирији. У било ком тренутку америчке снаге у региону понашају се на начин сличан раду централног нервног система, као што је то био случај у другим америчким ратовима од напада 11. септембра 2001.

Војници, морнари, маринци и припадници ваздушних снага управљају главним штабом, обављају логистичке операције за 12.000 до 13.000 војника у Авганистану и покрећу стотине посматрачких мисија широм региона. Број војника у том подручју битно се мења у зависности од присуства носача авиона (тренутно „Труман“) и од тога постоји ли у тим водама велика група маринаца.

Веројатно ће 26. маринска експедицијска јединица ускоро проћи кроз Средоземно море, крећући се према Црвеном мору. Носач авиона „Труман“ остаће у региону негде до фебруара или марта, када ће га заменити или подржати носач „Ајзенхауер“.

Лист закључује да су посаде авиона додељене „Ајзенхауеру“ већ обавештене о покретању могућих мисија бомбардовања дугог домета… па шта ће учинити?

О америчком наоружању сазнајте ОВДЕ.

Извор: balkans.aljazeera.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА