Најновије

БИЗАРНИ СПОТ АЗЕРБЕЈЏАНАЦА! Открили како ће изгледати ратови у будућности (ВИДЕО)

Азербејџанске оружане снаге можда су заузете ратовањем у Нагорно-Карабаху, спорној енклави у којој живи већинско јерменско становништво, али то их није спречило да своје ретке хеликоптере и тенкове "ангажују" да би статирали у музичком споту поред музичара одевених у маскирне боје. Хеви метал мелодија, праћена монтажом бомбашких напада, није направљена за такмичење за песму Евровизије. Она је део покушаја азербејџанске владе да окупи људе око заставе.

Спот Азербејџанаца (Фото: Јутјуб)

Отворен сукоб почео је 27. септембра и у њему је до сада страдало на стототине људи, већином војника. Борбе су највећа ескалација од 1994. године, када су етничке јерменске снаге заузеле Нагорно-Карабах и околне азербејџанске дистрикте. Азербејџан тврди да је заузео десетак села у округу Џебрајил, једном од седам у Нагорно-Карабаху које су окупирале јерменске снаге. Јерменска војска гранатирале је Генџу, други по величини град Азербејџана. Изгледа да су обе стране користиле балистичке ракете, а неколико залуталих пројектила слетело је у суседни Иран.

Позиви Америке и Европске уније о прекиду ватре били су безуспешни, али су се преговори у Русији показали као начелни први корак ка миру. После десеточасовног састанка у Москви у петак зараћене стране су договориле прекид ватре, мада су интензивне борбе настављене већ у суботу ујутру. Турска је једина која је од почетка позивала Азербејџан да настави офанзиву и понудила безусловну подршку савезнику.

Подршка није остала само на речима. Све је више доказа да је Турска послала стотине сиријских плаћеника да се боре за Азербејџан. А унајмљивање плаћеника указује на тешкоће владе да мобилизује азербејџанску омладину да се бори за мали, планински регион насељен Јерменима који већ три деценије сматра изгубљеним.

Насупрот томе, у Јерменији су се мушкарци свих старосних група, чак и они без војне обуке, пријављивали за акцију. Али успех Азербејџана против професионалнијих јерменских снага произилази из куповине високотехнолошког оружја из Русије, Турске и Израела. Иако је укупна бројност јерменског и азербејџанског тешког наоружања сада више-мање једнака, азербејџанска војска може да се похвали дефинитивно напреднијом технологијом.

Докази о томе могу се видети иза бенда у видео-снимку. Спот за песму "Ватра", који су многи на друштвеним мрежама описали као бизаран, снимљен је на празном пољу, без непријатеља на видику, поред флоте ракетних бацача и тенкова. Нумеру узводе локални музичари Цејхун Зелнајов и Нармин Карамбајов у пратњи бенда "Нур Груп".

У споту су се нашли дронови-камиказе способни да сатима самостално крстаре пре него што погоде мету. Стручњаци углавном процењују да дронови неће играти велику улогу у међународним ратовима, јер су подложни противавионској ватри. То је вероватно тачно у ратовима у којима учествују велике силе попут Америке, Кине и Русије, али не и у мањим сукобима. Када је Турска у фебруару започела офанзиву на северну Сирију, користила је своје дронове ТБ2 за уништавање стотина сиријских оклопних возила, а исте летелице сада Азербејџан користи у Нагорно-Карабаху.

Турска и азербејџанска тактика указују на нову, приступачнију врсту ваздушних снага, оцењује "Економист". Куповање, одржавање и управљање ратним авионима је скупо. Модел ТБ2, који кошта неколико милиона долара и нема пилота, потрошна је роба која ипак може да направи значајну штету.

Северна Кореја на великој паради приказала до сад највећу и најопаснију ракету. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА