Најновије

ГАРДА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ДОБИЛА ВИСОКО ПРИЗНАЊЕ: Награда Светог синода СПЦ

Поводом обележавања 190 година од оснивања Гарде Војске Србије, у касарни "Дедиње" у Београду епископ нишки и војни Арсеније уручио је данас Гарди и њеним припадницима одликовања Светог синода Српске православне цркве и патријарха Иринеја.

Гардисти (Фото: Војска Србије)

Гарди Војске Србије патријарх је доделио Орден Светог Симеона Мироточивог као израз захвалности за огроман труд уложен у уређење и опремање војног параклиса у тој јединици, али и због стварања услова за промовисање и унапређење моралних и духовних вредности које почивају на православној традицији.

Како је саопштено из Министарства одбране, истим орденом одликован је и командант Гарде, генерал-мајор Миломир Тодоровић.

Граматом патријарха похваљени су припадници Гарде - потпуковници Владимир Вукајловић и Ненад Митровић, капетан Владимир Миловановић и заставници Горан Калајџија и Предраг Васић.

За изузетан испољен труд на развоју и унапређењу верске службе у Војсци Србије и за примерно и одговорно вршење дужности војног свештеника, са благословом патријарха Иринеја, чином протојереја одликовани су потпуковник Слађан Влајић, главни свештеник Војске Србије на служби у Генералштабу Војске Србије и мајор Стеван Стевановић, војни свештеник на служби у Гарди.

Свечаном уручењу признања претходила је Света архијерејска литургија коју су, на празник Михољдан, у параклису Светог великомученика Георгија служили епископ нишки и војни Арсеније и епископ ремезијански Стефан, викар патријарха Иринеја.

Генерал Тодоровић истакао је да у овој години Гарда слави велики јубилеј - 190 година постојања и изразио захвалност што је Српска православна црква одлучила да додели признања тој јединици.

"Поводом јубилеја и изградње велелепног богослужбеног простора, Свети синод Српске православне цркве одликовао је Гарду, мене и пет припадника ове јединице. Српска православна црква и Војска Србије уживају највеће поверење грађана наше земље и на овај начин ми показујемо везу између те две институције које чине стуб наше државе и одржавају наш идентитет", рекао је генерал Тодоровић.

Епископ нишки и војни Арсеније нагласио је сарадњу Цркве и Војске те рекао да је реч о две институције које уживају највеће поверење у српском народу.

"И Војска и Црква су увек биле уз свој народ. Црква, као институција, у њеним земаљским оквирима као богочовечанска инстутуција, постоји већ 800 година на овим просторима и увек је била стуб и ослонац нашег народа", казао је епископ.

Додао је да је у тешким временима и свим ратовима Црква увек била уз свој народ, као и Војска.

"Због тога су Војска и Црква два стуба српске државе и српске државности и уливају народу највише поверење, те је и наша сарадња од изузетне важности", поручио је епископ нишки Арсеније.

Свечаности су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије, генерал-мајор Петар Цветковић, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба, бригадни генерал Саво Иришкић, командант Централне логистичке базе, бригадни генерал Петар Латковић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране, пуковник Душко Шљиванчанин и начелник Одељења за веру, пуковник Саша Милутиновић.

Како је НАТО оставио Србију на ледини, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА