Најновије

ДРЕЦУН: Дијалог у дубокој коми, Лајчак да разјасни своју позицију

Дијалог између Београда и Приштине упао је у дубоку кому, каже бивши председник скупштинског Одбора Милован Дрецун и додаје да не види простор за наставак преговора о Косову и Метохији све док Приштина одбија да формира Заједницу српских општина (ЗСО).

Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

Дрецун, такође, сматра да специјални изасланик ЕУ за дијалог о КиМ Мирослав Лајчак, који данас стиже у Београд после посете Приштини, треба да разјасни своју позицију у преговорима приметивши да је европски званичник попустљив и да показује прећутно разумевање према Приштини која је, подсећа, блокирала дијалог.

''Не могу да разумем Лајчаков став који води ка пристрасности и једнострасности. Прво, Лајчак дефинисао црвене линије у разговорима што није његов посао, друго говори да Приштина треба да уједини све политичке капацитете како би повећала снагу и утицај'', рекао је Дрецун за Пинк.

Он подсећа и на изјаву амбасадора САД у Приштини да је са Лајчаком разговарао о заједничком раду на склапању свеобухватног споразума и међусобном признању Србије и Косова, те додаје да је утисак да Лајчак покушава да себе дисквалификује као медијатора у наставку дијалога.

''Лајчак треба да разјасни своју позицију, у чије име говори и чије интересе штити или ће се понашати непристрасно. Како мисли да проблеми на Балкану могу да се реше ако се не поштују интереси Србије као најзначајније земље у региону'', навео је Дрецун.

Уместо да врше снажан притисак на Приштину да испоштује оно што је договорено, европски званичници се, каже Дрецун, повлаче и показују разумевање, а Лајчак поручује да је имао добар разговор са Хашимом Тачијем који каже да међусобно признање мора да буде на првом месту у дијалогу.

''Шта ће Лајчак данас рећи председнику (Александру) Вучићу,на који начин мисли да настави дијалог, шта је то постигао у Приштини... Да ли ће можда да крене другим путем, ако Албанцима није скресао у лице да не може да се прича о међусобмом признању, да ли ће почети да притиска наше званичнике да попусте како би се наставио дијалог'', рекао је Дрецун.

Оценио је да ће Лајчак, ако крене тим путем, ''убити'' било какву шансу да се постигне напредак јер је Београд јасно поручио да напретка неће бити ако се не формира ЗСО.

Дрецун каже да Приштина води добро осмишљену и синхронизовану кампању чији је циљ да се онемогући наставак разговора, постизање било каквог компромисног договора и стварање ЗСО према Бриселском споразуму из 2013.године.

''Приштина чека резултате избора у САД, а сада активно ради да се онемогући формирање ЗСО за које Хоти каже да ће се када дође до међусобног признања. Хоти треба да објасни да ли ће почети и са применом Вашингтонског споразума тек када се постигне свеобухватни споразум'', казао је Дрецун.

Подвукао је да такав споразум неће бити постигнут ако се везује за међусобно признање.

Тешку оптужбу за убиство Оливера Ивановића на рачун Александра Вучића можете прочитати ОВДЕ..

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА