Најновије

СУСЕДИ ПРАВЕ ВОЈНИКА БУДУЋНОСТИ: Калашњиков мењају Беретом АРИКС160! Ово ће моћи "Солдато Футуро"!

Румунија је започела процес замене калашњикова италијанском Беретом АРИКС160. Планира се лиценцна производња до 20,000 примерака годишње у домаћим погонима уз отварање нових радних места.

АРИКС160 (Фото: esercito.difesa.it)

Тиме се наставља тренд замене калашњикова новим јуришним пушкама у региону. 

Мађарска већ лиценцно производи ЦЗ Брен 2 Чешке збројовке и све масовније их уводи у војску. Букурешт се определио за Берету који ужива репутацију најстаријег европског произвођача оружја основаног у 16. веку.

Румунија је последња "велика" војска у НАТО која масовно користи легендарни Калашњиков као основну јуришну пушку. Реч је о домаћем деривату модел 1963 и 1986 који су деценијама у употреби.

За разлику од неких других војски Букурешт неће ићи на нужну промену калибра јер италијанска пушка осим НАТО калибра 5,56x45 мм користи и класични метак 7,62x39 мм.

Пројекат модернизације јуришне пушке румунске војске почео је у јесен 2019. Тада је одлучено да домаћа компанија Узина мецаница плопени (УМП) из састава државног РомАрм, потпише уговор са италијанском Беретом о лиценцној производњи пушке АРX16 у варијанти А3.

Румунска Влада ће обезбедити 80 одсто потребних средстава за заједничко улагање, а очекује се да ће на почетку процеса 15 одсто делова јуришне пушке бити произвођено у тој земљи, а да ће тај проценат расти у будућности.

Такозвани офсет аранжман обухвата и улагање од 6,5 милиона евра у модернизацију фабрике УМП у којој би се производила пушка. Фабрика, у којој сада ради око 300 људи биће појачана са још 150 запослених.

Иницијално ће бити произведено 20,000 пушака годишње а румунска Влада очекује да ће тај посао имати позитиван ефекат и на остале фабрике војне индустрије, које се спремају да преузму производњу оптичких нишана и других компоненти.

То је само један од сегмената свеобухватног процеса модернизације румунске војске. До 2026. године планирано је улагање од чак 9,8 милијарди евра које обухвата ваздухопловство, системе ПВО и копнену војску.

Берета АРX160 је модуларна јуришна пушка коју могу да користе оружане снаге, полиција и специјалне формације. Израђује се у НАТО калибру 5,56x45 мм, уз опцију измене цеви и коришћења совјетског 7,62x39 мм калибра и храњење муницијом из оквира за Калашњиков.

Пушка АРX160 један је од елемената модернизације италијанских оружаних снага под називом Солдато Футуро (војник будућности). Од 2008. до 2014. војсци те земље испоручено је око 30,000 таквих пушака. Очекује се да ће заменити све пушке АР70/90 и постати стандардно оружје италијанске пешадије.

АРX160 има пикатини шину за монтирање оптичких и других нишана, телескопски кундак прилагодљив по дужини као и опрему за промену цеви и калибра. Поседује релативно малу масу од три килограма, већу брзину паљбе од Калашњикова и опцију подцевног бацача граната.

У Румунији је идеја да АРX160 у будућности буде основно оружје не само румунске војске, већ и полиције и Жандармерије. Зато се разматра се проширење сарадње са Беретом на производњу основног пиштоља за оружане снаге.

У руке Јермена пао српски тешки митраљез М02 “Којот”! Више о томе ОВДЕ!

Извор: balkansec.net

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА