Најновије

Зашто је Лавров изабрао Београд уместо Загреба?

Наши односи с Русијом и Кином су стратешки, а то немамо у односима са САД, ЕУ и НАТО, сматра Живадин Јовановић

Сергеј Лавров (Фото: РИА Новости)

Посета министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова нашој земљи, заказана за 28. и 29. октобар, знак је да односи Србије и Русије нису нарушени, слажу се саговорници „Политике”.

Већ месецима се у једном делу јавности полемише о шумовима на релацији Москва–Београд, поготово након потписивања споразума у Вашингтону и твита портпаролке руског Министарства иностраних послова Марије Захарове, која је сусрет Александра Вучића и Доналда Трампа представила сценом из филма „Ниске страсти”.

Иако се Захарова извинила због непримереног твита и објаснила да њена порука није послата на рачун Србије, уследиле су нове спекулације у вези с наводним отказивањем посете руског председника Владимира Путина Београду, која, узгред буди речено, није била ни заказана. Долазак Лаврова у дводневну посету Београду дефинитивно ставља тачку на све недоумице, ако их је уопште и било.

Саговорници листа слажу се да су односи Србије и Русије традиционално чврсти, о чему сведоче и најновији догађаји. Не само да је најављено отварање представништва руског Министарства одбране у оквиру МО Србије, већ је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров у оквиру балканске турнеје отказао посету Загребу, а продужио боравак у Београду. Марија Захарова потврдила је јуче да ће Лавров посетити Србију и Републику Српску.

„Предвиђен је састанак с председником Србије, као и присуствовање свечаности поводом завршетка унутрашњег уређења Храма Светог Саве и паљења ’вечног пламена’ на Гробљу ослободилаца Београда”, најавила је Захарова.

И амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански изјавио је јуче за телевизију Пинк да је добро што Лавров долази у Београд. Подсетио је да је ово друга овогодишња посета Лаврова нашој земљи. То говори, како је нагласио, да су односи Србије и Русије „одлични и да имају континуитет и рацио”. С друге стране, дописни члан САНУ и дугогодишњи амбасадор у Русији др Славенко Терзић оцењује да посета Лаврова Србији и Балкану сведочи да Русија има своје интересе у овом региону и да није спремна да се повлачи.

Дипломата Живадин Јовановић сматра да је реч о важној посети будући да је Русија једна од земаља које су највише погођене епидемијом вируса корона. „Посета министра Лаврова у условима када је дипломатска активност проређена изузетно је значајна и знак је да Србија и Русија и у овим условима одржавају редован дијалог на стратешком нивоу.

Она даје подстицај учвршћивању традиционалних пријатељских односа између наше две земље”, изјавио је Јовановић за „Политику”. Овај искусни дипломата каже да је сигуран да је Русија с посебном пажњом пратила разговоре делегација Београда и Приштине у Вашингтону и анализирала све папире који су тамо потписани.

„Русији сасвим сигурно не одговарају ставке које говоре о диверзификацији сарадње у области енергетике. Такозвани вашингтонски споразум је необичан по много чему јер су се тамо Србија и Америка договарале о томе какав би однос Србија требало да има према трећим земљама. То указује на извесна ограничења у независности наше спољне политике. Ми можемо причати да смо независни, али то неће променити реалност”, каже Јовановић и додаје да ће „папири из Вашингтона” бити предмет анализе у многим земљама.

Каже да је приметио да имамо потребу да се „правдамо Западу” када год започнемо преговоре с Русима. „Ширење сарадње с Русијом није никаква русофилија већ насушна потреба Србије и њене безбедносне политике. Наши односи с Русијом и Кином су стратешки, а то немамо у односима са САД, ЕУ и НАТО-ом”, додаје Јовановић.

Када је у питању отварање руског представништва при Министарству одбране, Јовановић подсећа да званични споразум није потписан, нити су саопштени детаљи. Он подсећа да хуманитарци из Српско-руског хуманитарног центра крај Ниша нису добили дипломатски имунитет и да је било много покушаја да се дискредитује рад ових људи.

„Под притиском Америке, неколико руских држављана који раде у центру није добило имунитет који уживају хиљаде војника из НАТО-а”, каже наш саговорник. Њега не изненађује чињеница да Владимир Путин неће посетити Србију, као што је договарано, јер су, како подсећа, у већини земаља у кризним ситуацијама шефови држава у обавези да буду на располагању 24 часа.

Пре неколико дана управо о томе је говорио и председник Александар Вучић, наводећи да Путин једва чека да дође у Србију и радује се томе, али да није тренутак будући да Руси имају 15.000 оболелих од короне и 300 мртвих дневно. Да не треба тражити шумове у односима Србије и Русије сигуран је директор Центра за друштвену стабилност Огњен Карановић.

Он наглашава да су наши односи традиционално добри. „Посета Владимира Путина Београду никада није била заказана. Због великих здравствених изазова с којима се суочавамо сасвим је разумљиво да се од тога одустало. Русија је наш заштитник и то доказује чињеница да је Лавров отказао посету Загребу како би продужио боравак у Београду”, каже Карановић.

Сматра да Русија, као ни Европска унија, нису с претераном наклоношћу гледали на постизање вашингтонског споразума и на учвршћење веза Београда и Вашингтона, али наводи да то не може да поремети наше геостратешке односе.

„Уколико Русија има интерес да развија односе са Србијом, тај споразум их не може нарушити. Русија је схватила да су се политичке прилике у Србији промениле, нема бојазни да ћемо постати члан НАТО-а, што њима пуно значи. Ми јесмо на путу ка ЕУ, али одржавамо блиске и пријатељске односе са свим глобалним чиниоцима”, каже Карановић и подсећа да Србија није учинила ништа на штету Русије.

„Нисмо им увели санкције 2014. године, а у међувремену је наш државни врх имао много сусрета с Путином и другим функционерима”, подсећа Карановић и додаје да су наши односи блиски и ненарушени.

Терзић: Москва увек стајала иза начела „Балкан балканским народима”

Некадашњи амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић каже за да Русија, као и све велике силе, има своје приоритете и да Балкан, можда, није у врху тих приоритета, али да су корени руског присуства овде дубоки и трају вековима.

„Често се заборавља да је Русија, и кад је следила своје геополитичке интересе, пресудно допринела еманципацији Балкана и да је увек стајала иза начела ’Балкан балканским народима’. Русија показује да је заинтересована за стабилност Балкана”, каже Терзић.

Он додаје да не постоји никаква „руска опасност”. То је стари мит, како наводи, којим се прикривају сопствене агресивне намере.

„Сергеј Лавров је водеће име светске дипломатије и стоји на челу сјајне дипломатске школе. Руска подршка Србији на међународном плану од изузетног је значаја. Реч је о подршци стратешке важности која надилази тренутне ’комбинације’”, став је нашег саговорника.

Додик: Састанак и ручак у Источном Сарајеву

Поводом посете руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је јуче да Република Српска има одличне односе с Русијом, без обзира на све притиске који нису мали.

Додик је рекао новинарима у Шипову да су некоректне оптужбе за наводно руско мешање у овдашње унутрашње послове и да се управо они који износе такве оптужбе највише мешају.

Нагласио је, како преноси Танјуг, да је веома важно што Лавров долази у Републику Српску, додавши да је званична посета Босни и Херцеговини само неко формално покриће.

Истакао је да ће састанак руководства Српске с Лавровом бити организован у Источном, односно Српском Сарајеву. Додик је рекао да је планиран и заједнички ручак, након чега одлазе заједно у Београд.

Путинову дефиницију јаке државе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА