Најновије

УКРАЈИНА КУПУЈЕ ЕСКАДРИЛУ АМЕРИЧКИХ ЛОВАЦА: Локхид Мартин уместо мигова

Украјина планира да купи ескадрилу америчких ловаца до 2035. године.

Ф-35 (Фото: Pixabay)

Истовремено, мало је вероватно да ће у Украјини у блиској будућности бити могуће створити сопствени борбени авион, изјавио је командант ваздухопловства оружаних снага Украјине генерал-пуковник Сергеј Дроздов у интервјуу за украјинске медије.

Према његовим речима, потребно је најмање 10 година и 10 милијарди долара да би се створио прототип сопственог борбеног авиона.

„Украјина вероватно неће успети да створи борбени авион - мултифункционални ловац у блиској будућности. За ово немамо, прво, одговарајућу научну базу, немамо производне капацитете, искуство. Украјина може да производи само војно-транспортне авионе “, објаснио је Дроздов.

С тим у вези, оружане снаге планирају да авионску опрему купе у иностранству, од „партнерских земаља“, посебно из Сједињених Држава.

„Говоримо о једном типу вишенаменског ловца, који ће накнадно заменити све типове борбене авијације совјетске производње: ловце, јуришне летелице, бомбардере.

Наравно, ваздухопловство би такође желело да има модерну технологију, попут америчког Ф-35, наши пилоти сањају да лете таквим авионима “, рекао је украјински генерал-пуковник.

Додао је да је Пољска, упркос чињеници да су одавно савезник Сједињених Држава и пуноправна чланица НАТО-а, тек сада успела да почне преговоре о пријему ловаца Ф-35.

„Иначе, Пољаци су ишли управо овим путем, и поред МиГ-29 имају Ф-16.

Такво искуство Пољске било би најприхватљивије и за нас: да примимо ескадрилу ловаца и ставимо је у службу једне од бригада тактичке авијације ваздухопловства “, каже командант ваздухопловства.

Према његовим речима, не би требало да буде проблема са преквалификацијом летачког особља, али не треба заборавити на потешкоће у обезбеђивању иностране опреме одговарајућом техничком базом, сервисом и техничком подршком аеродрома.

Како Руси уништавају протурске екстремисте, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА