Најновије

НА ТРАГУ ОТЕТОГ РУСКОГ БЛАГА: Пронађен потопљени немачки брод

Подводни археолози пронашли су немачки брод „Карлсруе“, који је потонуо у Балтичком мору 13. априла 1945. године. Они не искључују да је на свом последњем путовању брод требао да евакуише легендарну Ћилибарску собу из Кенигзберга (данашњи Калињинград). На броду су пронађени сандуци са још непознатим садржајем. Још нема званичне потврде за овакву претпоставку ронилаца.

Ћилибарска соба (Фото: РИА Новости)

Немачки брод „Карлсруе“ пронађен је на дну Балтичког мора. На крају Другог светског рата коришћен је за евакуацију Немаца из Источне Пруске. Како преноси Дејли Мејл, брод је могао да превози и легендарну Ћилибарску собу, за којом се трага већ деценијама. Подводни археолози пронашли су олупину брода у близини обале Пољске, током предметне потраге.

Брод „Карлсруе“ испловио је из Кенигзберга 1945. године крцат товаром пре него што су га совјетски авиони потопили код обале Пољске.

„Карлсруе“ се нашао у склопу операције „Ханибал“, једне од највећих поморских евакуација у историји, којом је више од милион немачких војника и цивила из источне Пруске побегло пред совјетским трупама пред крај Другог светског рата.
Пароброд „Карлсруе“ потопљен је 13. априла 1945. Превозио је 1.083 избеглице и 360 тона разног терета. Спасло се само 113 људи.

„Чини ми се да смо, након неколико месеци потраге, коначно пронашли његову олупину“, рекао је Томаш Стахура, портпарол ронилачке групе Baltictech.

Према његовим речима, олупина брода налази се неколико десетина километара северно од пољског града Устке на дубини од 88 метара. Пароброд је готово нетакнут, а у његовим складиштима рониоци су пронашли војна возила, порцелан и многобројне сандуке са засад непознатим садржајем. Према Стахури, ово откриц́е „може пружити нове информације о нестанку легендарне Ћилибарске собе“.

„Последњи пут је виђена у Кенигзбергу. Одатле је „Карлсруе“ кренуо на своје последње путовање, носец́и велики терет“, резимирао је он.

Његову идеју подржава и други ронилац Томаш Звара:

„Као што је познато из доступних докумената, „Карлсруе“ је напустио луку у великој журби и са великим теретом. А, те чињенице подстичу машту“.

Ћилибарну собу израдиле су немачке занатлије за пруског краља Фридриха I, а потом је поклоњена Петру Великом 1716. године. У њеној изради углавном се користио ћилибар – велики кабинет састојао се од ћилибарних плоча, украса и панела. Ћилибарска соба сматрана је ремек-делом летње резиденције руских царева у Царском Селу, у Санкт Петерсбургу.

На почетку Другог светског рата музејске вредности из Катаринине палате одвезене су у Новосибирск. Одлучено је било да се соба од ћилибара не дира због њене крхкости. Плоче су прво биле залепљене папиром, затим обмотане газом и ватом како би се заштитиле од експлозије.

Заузевши и опљачкавши Катаринину палату, Немци су, такође, расклопили и понели са собом Ћилибарску собу. Још од тада се историчари, ентузијасти, па чак и авантуристи надају да ц́е се пронац́и изгубљено благо.

У марту 2019. године, пријављено је да је у Немачкој пронађен документ који описује тајне локације где је скривено благо из Трец́ег рајха.

Реч је о дневнику официра Трец́ег рајха Егона Оленхауера, у којем је аутор описао Хитлерову наредбу да се сакрије 260 камиона са благом на 11 различитих локација у Пољској током повлачења нациста.

О психичком рату Азербејџана прочитајте ОВДЕ.

Извор: БалканРус/Gazeta.ru

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА