Најновије

ИЗРАЕЛ ТЕСТИРАО НОВО СМРТОНОСНО ОРУЖЈЕ: Туче на 40 км, погађа без грешке! (ВИДЕО)

Самоходну хаубицу "Атмос 2000" 155 мм производи компанија "Солтам Системс" из Хаифе у Израелу. Компанија је део "Елбит Система".

Атмос (Фото: Јутјуб)

Артиљеријски систем "Атмос" доступан је са цевима калибра 155 мм 39, 45 и 52. Фаза развоја и тестирања програма успешно је завршена и систем је ушао у пуну производњу. Као опција, "Атмос 2000" 155 мм калибра 45 такође може бити опремљен руским топом  М-46 од 130 мм.

Артиљеријски систем "Атмос" тежак је 22 тоне. Систем је преносив у средње транспортном авиону Ц-130 "Херкулес" и нису му потребни транспортери тешке опреме да би се премештали на велике удаљености. "Атмос 2000" започео је тестирања са Израелским одбрамбеним снагама 2006. године.

"АТМОС" се може монтирати на било коју прилагођену шасију камиона 6x6 или 8x8, велике мобилности коју клијенти преферирају.

Заштитна кабина "АТМОС-а" дизајнирана је за посаду од 2 до 6 људи, возача, команданта и додатних три до четири чланова посаде, заједно са свом личном опремом и лаким наоружањем. Кабина је опремљена клима уређајем који може и да греје и да хлади.

Концепт који стоји иза "АТМОС-а" може се применити на модернизацију старих вучних хаубица, укључујући напредне нове технологије попут ИНС-а, МВР-а, балистичких рачунара, Ц4И, хидраулике и електричних погона. Систем "Атмос 2000" користи сву НАТО стандардну муницију од 155 мм.

"Атмос" калибра 155 мм, калибра 52 показао је максималан циљни домет од 41 км, користећи пројектил продуженог опсега са основним озрачивањем (ЕРФБ-ББ). Досег експлозивног пројектила НАТО Л15 је 30 км.

"Атмос" такође испаљује и старији стандардни високоексплозивни пројектил М107 и има домет од 22 км. "Атмос 2000" носи 27 пројектила и пуњења.

Његови главни борбени задаци укључују неутрализацију заштићеног и нескривеног непријатељског ратног материјала, неутрализацију непријатељске копнене силе, неутрализацију утврђених и неутврђених тачака и подручја.

Породица артиљеријског пројектила великог домета 155 мм ЕРФБ представља нову генерацију артиљеријског пројектила великог домета дизајнираног за употребу са модерним вученим и самоходним оружјем 155 мм са дужином цеви калибра 39, 45 и 52.

Дизајн пројектила М02 155 мм ЕРФБ/ББ укључује породицу базних озрачника (ББ) који пружају значајно повећање домета, захваљујући употреби ефикасног композитног погонског пуњења.

Уз употребу стандардне ББ јединице домет достиже 42 км, док са напреднијом ББ јединицом максимални домет достиже више од 44 км.

Артиљеријским системом управља посада од четири или шест војника, укључујући два утоваривача.

Када је изабрано место за гађање, две велике хидрауличне стабилизационе лопатице спуштају се са задње стране возила са обе стране. Информације о циљу достављају надзорна патрола или службеник за осматрање унапред јединици "Атмос 2000".

Компјутеризовани напредни систем за ватру и контролу ватре (АФЦС) уграђен у "Атмос 2000" укључује системе за навигацију и нишањење и балистички рачунски систем. АФЦС приказује информације о циљу, бира ход и висину гађања и испаљује на мету.

Елевација и ход оружја се покрећу хидраулично. Системом оружја се такође може ручно управљати. "Елбит" је 29. марта 2019. званично објавио да му је од израелског Министарства одбране додељен уговор у износу од 125 милиона долара за испоруку потпуно аутоматских система самоходних хаубица Израелским одбрамбеним снагама. Уговор, који такође укључује понуду симулатора за обуку. Изводиће се током 12 година.

Јермени објавили укупне Азербејџанске губитке од почетка напада на Нагорно Карабах. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: South Front

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА