Најновије

Давидовић: Митрополит Амфилохије оставио четири аманета

Бизнисмен и добротвор Српске православне цркве (СПЦ) Миодраг Дака Давидовић казао је да је митрополит Амфилохије оставио за собом четири аманета и оптужио је синоћ лидере Демократског фронта (ДФ) да покушавају да сруше политички договор о формирању нове владе, „али у томе неће успјети јер мандатар Здравко Кривокапић има подршку црногорског народа“, пише Дан.

Дака Давидовић (Фото: Јутјуб)

Давидовић је синоћ на конференцији за медије у Подгорици казао да је уочи парламентарних избора имао непријатан сусрет са лидерима ДФ-а Андријом Мандићем и Миланом Кнежевићем у Требињу, када се показало да постоје бројне разлике међу њима, у првом реду око састава коалиционе листе и питања ко ће бити посланик у новом мандату.

“Хтио сам да професори, угледни људи, буду први на листи, а ако изгубимо, да се повуку и мандате уступе активним политичарима. Они на то нијесу пристали, очито се плашећи да ли ће они вратити мандате”, рекао је Давидовић.

Он је казао да није тачно да Црква има било какве везе са предизборним именовањем Кривокапића за носиоца листе „За будућност Црне Горе“, или да је састављала листу, пише Дан..

Тврди да је он највише учинио на обједињавању опозиционих снага. Казао је да је Кривокапић сада, након побједе над ДПС-ом, на мети јер неће да буде послушник.

“Здравко Кривокапић је частан човјек. Није крпа, него човјек са дигнитетом и неће да буде ни у чијој служби. Очито смета такав, јер та група људи жели да се дочепа фотеља”, тврди Давидовић.

Он је рекао да је народ окренуо леђа политици ДПС-а и да нова влада коју је предложио мандатар Здравко Кривокапић има већинску подршку народа.

Он је казао да је разочаран реакцијом државних органа Србије везано за истрагу о атентату на њега у београдском хотелу Краун плаза крајем прошле године, истичући да се касније утврдило да атентатор практично није ни тражен од полиције. Он је објаснио да је врх службе безбједности у Србији ускратио могућност његовом обезбјеђењу да се наоружава.

Давидовић је рекао да његови политички противници протурају приче да је умијешан у мутне радње и да су о томе, посебно у београдској жутој штампи, написане на хиљаде текстова.

“Посљедња у низу неистина је да се наводно јављам да преузмем тржиште цигарета од неког клана „Гранд“, а ја не знам ни ко су ти људи, нити познајем тог Убовића или Мијајловића”, навео је Давидовић.

Он је оцијенио да смо се као друштво вратили на путеве правде и истине.

Саопштио је и да је, заједно са Народним покретом, донио одлуку везано за зараду фирме Нексан.

“Све што је фирма Нексан зарадила у ових 30 година, и све што ћемо у будућности зарадити, до краја мојег живота, да буде завјештано и предато у служби Богу и народу. Све од Божића па надаље. Све што буде од профита направила компанија, биће подијељено на следећи начин: 20 одсто за народне кухиње, 20 одсто хендикепираној дјеци, 20 одсто дјеци без родитеља, 20 одсто светој и саборној апостолској цркви, 20 одсто студентима, који у помоћи виде наду за своја прегнућа. На данашњи дан фирма има 16,5 милиона нераспоређене, опорезоване добити. Само се профит смије дијелити, имовина се не смије умањивати. Надам се да ће мој уник Василије, коме држим наду, умјети да цијени доброчинство у нашем Господу. Имовину не смију разбацати као некад што су комунисти разбацали донације великих српских добротвора Михајла Пупина и других”, истакао је Давидовић.

Он је додао да се нада да ће имовина наставити да расте, на радост свих.

“Шта ће нам новац ако изгубимо душу? Морамо се вратити Господу, на начин да сви плачу, а небо се весели, што смо имали прилику да видимо са нашим уснулим владиком Амфилохијем”, рекао је Давидовић.

Митрополит Амфилохије оставио четири аманета
Давидовић је рекао да је митрополит Амфилохије био громада којој смо се дивили, из које ће настати све наше дивно и непролазно.

“Будио нас је љубављу којом га је Бог водио. У посљедњим данима, листајући своје постојање, оставио је четири аманета. То су та четири аманета, за које безбожници тврде да не постоје. Први, сањајући о улцињској Бриској гори, да се опет подигне конак Светог Василија Острошког. Други, да се обнови капела патријарха Гаврила Дожића у морачким Врујцима. Трећи, да се изгради спомен-дом патријарха Варнаве Росића. И четврти, у ком је пркосно бранио светиње, желио је да се обнови џамија у Пљевљима, као прилог за обнову онога што је на џамији поломило туђе, непријатељско камење. Мислио је о браћи у Богу, тражио је братску руку, да братски образ освјетла и помири земљу. Умирао је, а бранио је светиње”, рекао је Давидовић.

Он је истакао да су већ предузети кораци како би митрополитови аманети били испуњени.

Маровић се у Београду поново бави бизнисом

Давидовић тврди да је бивши потпредсједник ДПС-а Светозар Маровић из наводног егзила у Београду наставио да се бави агитацијом и пропагандом, па је чак и преко ДФ-а покушао да утиче на формирање нове владе у Црној Гори.

Он је рекао да се једно вријеме сретао са Маровићем у Београду, који му се жалио да нема новца и да једва спаја крај с крајем.

“Чак сам му и помагао, Бог је дао да смо ми Срби помало наивни, и добре душе. Да би се десило то да се сазнало да он опет наставља са својим крупним, уносним пословима, да са својим ортаком, керамичаром са брда, спрема нову пропаганду, уочи црногорских избора. Требало је изгледа да ја причам у Црној Гори да Маровић тешко живи, а да он, у ствари, прави бизнис у Београду. Иначе, институције у Црној Гори нијесу тражиле његово изручење”, казао је Давидовић.

Извор: Ин4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА