Најновије

ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ: Српском амбасадору забрањено одавање почасти српским ослободиоцима

Министарсво вањских послова Црне Горе позвало је синоћ амбасадора Србије Владимира Божовића на разговор поводом најаве да ће данас да положи венац српским ослободиоцима у Будви и саопштило став да ту активност сматрају као грубо мешање у унутрашње ствари суверене државе, историјски фалсификат, и да сходно, томе ту активност као земља домаћин не одобравају и оцењују је неприхватљивом, саопштено је из Амбасаде Србије.

Владимир Божовић (Фото: Јутјуб)

Амбасада Србије у Црној Гори је сходно досадашњој пракси и устаљеној традицији планирала да обележи 11.новембар, Дан примирја у Великом рату, на начин како је то и до сада чинила – полагањем венца на Спомен плочу на улазу у Стари град Будву.

“На њој пише: „покољења дјела суде П.П. Његош, на успомену доласка храбре и побједоносне Српске војске која послије јуначких побједа ослободи Будву на Митровдан 8.новембра 1918, поставља Општина Будванска“. Дакле, на плочи која симболизује победу, ослобођење као универзалну вредност, све битке и велико страдање за слободу”, наводе из амбасаде.

Амбасада је о планираним активностима сходно дипломатској пракси, уредно обавестила Министарсво вањских послова Црне Горе.

“Министарсво је тим поводом синоћ позвало амбасадора на разговор и саопштило став да ту активност сматрају као грубо мешање у унутрашње ствари суверене државе, историјски фалсификат, и да сходно, томе ту активност као земља домаћин не одобравају и оцењују је неприхватљивом. Република Србија и њена Амбасада у Црној Гори, такве тврдње и наводе одбацују као злонамерне и нетачне, а нарочито неутемељене тврдње да је реч о историјском фалсификату”, истичу из амбасаде.

Пошто је данас Дан примирја и Победе у Великом рату, сматрају да то треба да буде и дан мира и помирења и међу браћом и међу народима, пренео је ЦдМ.

“И зато остајући чврсто привржене грађењу најбољих братских и пријатељских односа Србије и Црне Горе, не желећи ничим да то доводимо у питање одлажемо планирану активност полагања венца. Истовремено изражавамо наду и жељу да ће се у скорој будућности стећи услови да се то обави на адекватан и прихватљив начин, као што се то иначе обележава у целом слободарском и цивилизованом свету”, саопштено је из Амбасаде Србије.

О потврди западне помоћи терористима ОВК прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА