Најновије

Да ли су забрањене славе са више од 5 гостију, да ли домаћин и гости могу бити кажњени?

Због погоршања епидемиолошке ситуације у земљи у претходном периоду пооштраване су мере заштите од корона вируса. Тако је на конференцији за медије Кризног штаба од 6. новембра др Дарија Кисић Тепавчевић саопштила да се уводи забрана окупљања више од пет људи на јавним манифестацијама.

Хоће ли нам и славе забранити? (Фото: Јутјуб)

Донесена је и Наредба министра здравља којом се ограничава окупљање више од пет људи на отвореном и затвореном. У предстојећем славском периоду покренуло се питање тога на шта се јавне манифестације односе, колико затворен простор залази у приватни, те да ли је могуће кажњавати домаћине који би у приватном простору обележили предстојећи Аранђеловдан, Мратиндан, Алимпијевдан, Никољдан... уколико у својим приватним просторијама - становима или кућама - буду имали више од пет гостију, што је барем противно препоруци.

Одговоре су потражени од више саговорника. Неки од њих су дали своја тумачења тога да ли је могуће да домаћин славе буде кажњен са 150.000 динара уколико на његовом приватном слављу буде више од пет окупљених, као што се појавило у медијима.

Слава није јавна манифестација?

Јовица Дамњановић из Контакт центра републичких инспекција најпре је рекао да се окупљање до пет људи не односи на окупљање у приватном простору, подсећајући на одредбе Закона о јавном окупљању.

- Окупљање у смислу овог закона сматра се окупљањем више од пет лица ради изражавања, остваривања и промовисања државних, политичких, социјалних, националних уверења и циљева, других слобода и права у демократском друштву. Окупљањем, у смислу овог закона, сматрају се и други облици окупљања којима је сврха остваривање верских, културних, хуманитарних, спортских, забавних и других интереса - стоји у члану 3 Закона по којем значи да нема протеста, литија и сл.

То даље значи, оцењује Дамњановић, да би кажњавање за обележавање славе са више од пет гостију било могуће само у угоститељском објекту, те да ни том случају не би био кажњен домаћин, понајмање не са 50.000 - 150.000 динара, већ власник угоститељског објекта.

Гости, како је рекао, не би могли бити кажњени ни у ком случају - ни због прекорачења забране окупљања више од пет људи ни због неношења маске, казном од 5.000 динара.

- Могу да буду кажњени у свим затвореним просторима где је ношење обавезно: јавне институције, школе, зграде министарства, општине, фирме, минимаркети, продавнице, радње...

У ресторанима не. Гости у ресторану не носе маске. Кад се уђе мора да се носи, кад се седне мора да се скине. Конобари морају да их носе, они су на радном месту - објаснио је у разговору додајући да су у угоститељским објектима забрањене и организације свадби, крштења, бабина, рођендана...

Даље је навео да према Закону о инспекцијском надзору инспекција не може да уђе на приватан посед, те да би њена надлежност престала на прагу приватног поседа. Могу да посаветују разилажење због гужве, објашњава уз напомену да је препорука да се свуда смањи број окупљених због погоршања епидемиолошке ситуације.

Затворени простор подразумева и станове, али слава не подразумева организацију?

Тим поводом шеф јединица за инспекцију при Министарству државне управе и локалне самоуправе Драган Пушара казао је слично - да се примена мера односи на затворени и отворени простор и организацију више од пет људи, те да се не наглашава да је реч о слави или рођендану, ипак уз напомену да затворени простор подразумева и станове.

Наредба министра здравља, о ограничењу броја људи у отвореном и затвореном, писала се, каже, због организације журки по становима, које су се из угоститељских објеката преместиле у приватан посед, што некада могу бити и станови који су у закупу. На власнике станова који се издају преко платформи за стан на дан, а у којима се организују журке, односе се споменуте казне до 150.000 динара. То може бити и сам организатор, уколико је уједно власник стана.

- Нисам рекао да не могу да се организују славе са више од пет људи - демантовао је наводе из медија даље додајући да под окупљанијма у смислу закона о јавним догађајима нису ни слава ни рођендан ни приватна забава у приватном дому: 

- Али у организација у приватним кућама и становима подводи се под кажњиво. Кад се каже организација, мисли се на пружање неке услуге или се нека манифестација организује ради неког циља.

Како је рекао, према његовој правничкој интерпретацији, за коју истиче да не може бити званичан став, одредба о кажњавању и забрањивању окупљања више од пет људи не односи се на обележавање слава и рођендана у приватној кући или стану. Додао је и да наредба није разрађена, али да се у јединици за инспекцију баве координацијом рада инспекције, не тумачењем мера. Ипак, истакао је да је "епидемиолошки разумно да се слава ове године прослави у кругу уже породице".

На трагу приче о надлежности комуналне инспекције и милиције, рекао је да је стан неповредив по уставу, те да је могуће урадити инспекцијски надзор у стану уколико се власник стана сложи. У супротном, потребан је судски налог, потврђујући пређашње Дамњановићеве наводе.

Тиодоровић: Казне за славе са више од пет људи. Кисић: Савет да лимитирамо број гостију

Са друге стране проф. др Бранислав Тиодоровић рекао је да се одлука о забрани окупљања више од пет људи у затвореном простору односи и на јавне манифестације и на приватни посед, те да је могуће кажњавање и на приватном поседу.

- Уколико га уочи комунална полиција има право да реагује. То је врло јасно. Сада су славе, и када је реч о њима, ја јесам за то да се слави, то је српски диван обичај по којем нас цео свет препознаје, али да се слави у породичном кругу. Ово што су почели да славе по кафанама и ресторанима, ни наша црква то не прихвата. То је чак и покојни патријарх Павле озбиљно критиковао - рекао је Тиодоровић.

На конференцији за новинаре од 6. новембра, када је одкука о забрани окупљања више од пет људи на јавним манифестацијама, проф. др Дарија Кисић Тепавчевић није рекла да се то односи и на славу.

- Ако изнова и изнова понављате оно што једино можете, то изгледа превише хладно. Нема се ту ништо друго рећи осим онога што већ говоримо. Ако волимо, а сигурно волимо своју породицу и пријатеље, најбоље што можемо учинити за њих јесте да смањимо ризик да их заразимо. Видите да се вирус свуда налази око нас.

Једини савет који дајем свима нама који следи период породичних славља јесте да лимитирамо максимално колико можемо број људи и да пробамо да распоредимо славља у неком временском периоду, како бисмо могли да их прославимо у здрављу - казала је тада.

Преминуо патријарх Иринеј! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА