Најновије

БРЗИ И ТЕШКИ: У суседство стижу оклопна возила за специјалне јединице! Стратешко партнерство са САД им је донело ново наоружање!

Након Словеније, Црне Горе и Северне Македоније и Румунија се определила за куповину нове генерације оклопних возила ЈЛТВ које се сматрају наследником америчког Хамвија.

Оклопно возило (Фото: oshkoshdefense.com)

Реализација уговора о испоруци возила ЈЛТВ компаније Ошкош (Oshkosh) вредног 54, 6 милиона долара планира се до краја 2022. године. До сада није саопштена количина која се купује, али да процењује да ће то бити до 130 возила имајући у виду да је цена по комаду у зависности од конфигурације и наоружања између 230 и 433 хиљаде долара.

Влада у Букурешту одобрила је куповину после повратка министра одбране Николе Чиуча из званичне посете Вашингтону, где је потписан меморандум о стратешком партнерству САД и Румуније у области модернизације војске и јачања одбрамбених капацитета у региону Црног Мора.

У документу којим се одобрава куповина ЈЛТВ стоји да су она намењена специјалним снагама, чији је задатак борба у свим временским условима, на тешким теренима и уз ризик од експлозивних направа, заседа и хибридних операција. Додаје се да ће возила бити коришћена у Румунији и у мисијама, у заштити државних интереса и НАТО савезника.

Специјалне снаге Оружаних снага Румуније концентрисане су у бригади „Михаил Витезоул“ и чине их један батаљон за специјана дејства, два падобранска батаљона, логистика и команда. Имају веома развијену сарадњу са специјалним снагама Војске САД. 

Иначе, америчка компанија ОшКош поседује постројење у Румунији, Аутомеканика Медиас, где се праве компоненте за привредна возила и погон се налази пред затварањем.

Први страни купци лаког оклопног патролног возила ЈЛТВ су земље бивше Југославије. Словенија, Црна Гора и Северна Македонија.

Лако оклопљено патролно возило ЈЛТВ направљено је по захтеву оружаних снага САД, као замена за возила типа Хамви и више врста возила отпорних на мине и дејства из заседе МРАП.

Намењена је за транспорт људи и материјала, извиђање, патролирање, специјална дејства, а може да буде у платформа за различите врста наоружања и специјалне опреме. 

Који је одговор Израела на ракетни напад прочитајте ОВДЕ!

Извор: balkansec.net

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА