Најновије

Кон: Не можемо да дозволимо да попунимо болнице и немамо где да сместимо људе

Ситуација у Београду је неповољна, са тенденцијом погоршања, рекао је гостујући у Јутарњем програму епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон. Према његовим речима, коронавирус ће ове и следеће недеље бити веома активан у главном граду одакле ће се расејавати на друге стране.

др Кон (Фото: Јутјуб)

Кон тврди да веома важно примењивати епидемилошке мере, пре свега носити маске и смањити прилив људи у болнице.

"Не можемо да дозволимо да попунимо болнице и немамо где да сместимо људе. Морамо да смањимо прилив. Имамо неповољну ситуацију у Београду, са тенденцијом погоршања. Назнака доброг је да смо имали 980 за петак, а у уторак 943 за ситуацију у понедељак. Дакле, не иде и дана у дан навише, али морамо да сачекамо још пар дана, у недељи смо кад је вирус врло активан у Београду", истакао је епидемиолог Предраг Кон.

Он је упозорио да су клубови и индустрија забаве места где се вирус много више и брже шири.

"На таквим местима се гласније говори и излучује се више вируса. Није исто да се седи где трешти музика и на неком мирном месту. Тада се и приближавате и могућност заразе је много већа", навео је члан Кризног штаба.

Према његовим речима, прошле недеље је било два и по пута више регистрованих случајева заразе у школама, и то највише у средњим, али још увек нема разлога за потпуни прелазак на онлајн наставу.

Док се чека правни оквир за увођење инспекције која би контролисала ношење маски и кажњавала оне који то не поштују, др Кон понавља да је ношење маске врло важно и да тренутно представља најефикаснију баријеру вирусу.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА