Најновије

БЕЛОРУСИЈА ПРОГЛАШЕНА ЗА НУКЛЕАРНУ ДРЖАВУ: Литванија протестује

Председник Белорусије Александар Лукашенко прогласио је републику нуклеарном силом након званичног покретања прве нуклеарне електране у земљи, преноси БелТА.

Александар Лукашенко (Фото: Председништво Белорусије)

„Све је тако приземно као да је метро изграђен“, рекао је белоруски председник, додајући да је тај догађај историјски за живот земље. Да би покренуо њен рад, Лукашенко је хеликоптером одлетео на територију нуклеарке. Према програму, требало је да посети зграду прве енергетске јединице и да дозволу за повећање њеног електричног капацитета на 400 мегавата.

Енергетска јединица укључена је у уједињени енергетски систем земље 3. новембра. Пуштање у рад заказано је за почетак 2021. године. Покретање другог погонског агрегата очекује се 2022. године.

Литванија је одмах након најаве о прикључењу електроенергетској мрежи зауставила све трговине електричном енергијом са Белорусијом. Одлука значи да ни Белорусија ни Русија неће моћи да продају електричну енергију Естонији и Летонији, јер им је Литванија улазна тачка за увоз.

Белоруска нуклеарна електрана је изграђена са руским зајмом од 10 милијарди долара. На лето се Москва сложила да смањи стопу зајма и продужи је за две године. У петак, 5. новембра, Лукашенко је, током отварања треће линије метроа у Минску, рекао да је републици потребна и друга нуклеарна електрана како би се избегао увоз угљоводоника. Према његовом мишљењу, њена изградња је „срећа и поклон“.

Крајем септембра постало је познато да је државни дуг Белорусије порастао за готово трећину од почетка године. У погледу показатеља по глави становника, Белорусија је већ надмашила Украјину.

Како је С. Македонији блокиран пут у ЕУ, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА