Најновије

Кривична пријава против Кона и друштва “гурнута под тепих”

Владимир Тодорић, шеф правног тима Странке слободе и правде (ССП), и потпредседница те странке Мариника Тепић, поднели су 1. јула кривичну пријаву против чланова Кризног штаба Владе Србије због обмањивања јавности у вези са епидемиолошком ситуацијом и прикривањем бројева заражених и умрлих од коронавируса, међутим, четири месеца касније статус ове пријаве је и даље неизвестан и не зна се да ли се по њој поступа.

Кризни штаб. (Фото: Јутјуб)

Последња информација у вези са поменутом пријавом било је саопштење Првог основног јавног тужилаштва, а које је надлежно за овај случај, у коме наводе да су упутили захтев за прикупљање потребних обавештења Министарству здравља.

Ако занемаримо чињеницу да истим ресором руководи и један од чланова Кризног штаба Златибор Лончар, који је такође обухваћен кривичном пријавом, помака у овом предмету и није било.

Засад није познато да ли је у међувремену Министарство здравље доставило неопходне податке, а поводом евентуалних сазнања да ли се поступа по пријави позвали смо и Владимира Тодорића, једног од подносиоца, али он такође нема никаквих нових информација.

“Оно што је знам јесте да је тужилаштво проследило захтев за прикупљање обавештења од Министарства здравља и то је то. Више информација и да ли се нешто након тога дешавало немам”, каже Тодорић.

Поводом евентуалних промена у случају поступања по кривичног пријави, контактирали смо и Прво основно тужилаштво у Београду, али они до објављивања овог текста нису одговорили на наша питања.

Кон: Подаци компјутерска грешка

И сами подаци које је Кризни штаб протеклих месеци објављивао на конференцијама за медије у више наврата били предмет разноразних спекулација. Да су подаци сумњиви доказао је и епидемиолог др Предраг Кон, један од чланова Кризног штаба, када је гостовао на телевизији Нова С и тада изнео шокантна сазнања рекавши да је број умрлих од коронавируса у Србији до 1. јуна три пута већи од оног који је званично саопштен.

Он је тада рекао да је проблем настао због компјутерског програма.

“Ми први пут користимо један информатички систем. Он у једном тренутку није био довољно прецизан и – не могу да тврдим зашто – негде од средине јуна, он није био прецизан. Ми никада нисмо радили по том систему, никада до сада нисмо имали такав надзор. Иначе имамо нешто сасвим другачије нешто што редовно функционише”, рекао је Кон, додавши да то није сада било могуће због масовности.

“Морате да се адаптирате”, додао је, као да није реч о информацији која се тиче свих грађана у Србији и која може изазвати велику панику у јавности.

Подсетимо, што се тиче кривичне пријаве против Кризног штаба, она је поднета против Ане Брнабић, председнице Владе, министра здравља Златибора Лончара, начелника одељења за алергологију и пулмологију Универзитетске дечије болнице Бранимира Несторовића, заменице директора Института за јавно здравље Милан Јовановић Батут др. Дарије Кисић Тепавчић, санитетског потпуковника Војске Србије др. Предрага Кона, и Зорана Гојковића, покрајинског секретара за здравство АП Војводине.

У кривичној пријави се наводи да су они “чињењем и нечињењем угрозили здравље и животе људи починивши тиме тешко дело против опште сигурности”.

Ова земља све дубље тоне у грађански рат! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА