Најновије

ЖАРИШТЕ ТЕРОРИЗМА У СИРИЈИ ЈЕ УНИШТЕНО: Путин назвао Асада

Рад Русије са Ираном и Турском на проналажењу решења за сукобе у Сирији показује ефикасност и жариште међународног тероризма у тој земљи је, заправо, уништено, изјавио је руски председник Владимир Путин.

Асад и Путин (Фото: kremlin.ru)

Он је током виртуелног састанка са сиријским председником Башаром ел Асадом нагласио да је Русија наставила са напорима промовисања дугорочног решења у Сирији, као и враћања суверенитета, независности, јединства и територијалног интегритета те земље.

- С тим у вези, не могу да не поменем ефикасан рад у оквиру астанског формата укључујући наше партнере из Ирана и Турске. Много смо постигли заједничким трудом - жариште међународног тероризма у Сирији је, заправо, елиминисано - истакао је Путин.

Према речима руског председника, ниво насиља у Сирији знатно је смањен, људи се враћају цивилном животу, а у току је и инклузивни политички процес који спонзоришу УН, јавио је ТАСС.

Путин је подсетио да се више од 6,5 милиона сиријских избеглица налази изван Сирије, а да би већина њих могла да учествује у обнови те земље.

Руски лидер рекао је и то да је обнова Сирије након рата важна у овом тренутку, што се посебно односи на повратак сиријских избеглица и локално расељених лица.

- Нажалост, више од 6,5 милиона избеглица и даље је ван Сирије. Већина њих су здрави људи који би могли и требали да се укључе у обнову своје земље - напоменуо је Путин.

Путин је додао да је враћање избеглица у интересу земаља које су их прихватиле, посебно суседних држава.

Руски председник рекао је да земље које су сусједи Сирије сносе велике трошкове како би обезбиједили привремени смјештај и основне потрепштине Сиријцима.

Путин је нагласио да млади који су избеглице из Сирије често падају под утицај радикалних група, придружију се оружаним групама и могу да представљају претњу земљама у којима се налазе.

Председник Русије додао је да се у Сирији предузимају мјере унапређења радних и услова за живот, као и напори за уклањање политичких, друштвених и психолошких препрека, те да се до сада вратило више од 850.000 Сиријаца из иностранства, од којих се више од 1,3 милиона вратило на своје трајно боравиште у земљи.

Међутим, руски лидер нагласио је да је и даље присутан висок ниво хуманитарне катастрофе у Сирији.

Како терористи са севера сирије шаљу робове као топовско месо у Нагорно-Карабах, погледајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА