Најновије

КРИЗНИ ШТАБ ПОНОВО ЗАСЕДА ДО КРАЈА СЕДМИЦЕ: Од викенда нам не гине полицијски час

Чланови кризног штаба су, како се сазнаје, донели одлуку да се пред предстојеће празнике мора увести обавезан ПЦР тест за држављане наше земље који буду долазили из иностранства.

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

Такође, предвиђена је и мера карантина за све из дијаспоре који буду долазили у Србију. Ове мере, како је закључено, морају бити усаглашене са важећим правним актима.

Чека нас једна од најтежих седмица, везано за број заражених и умрлих од коронавируса.

Једна од главних тема на седници кризног штаба била је режим уласка у земљу наших грађана који живе у иностранству. Уз то, стање у школама и вртићима, али и могућност да већ наредни викенд Србија дочека закључана уколико бројке заражених и умрлих наставе да расту оваквом брзином.

Тешка дилема

Како се сазнаје, пред лекарима и представницима Владе с премијерком Аном Брнабић на челу која председава штабом нашло се пет тема.

Која је прва, најавио је практично у Крушевцу, где је посетио радове на новој ковид болници, председник Александар Вучић:

- Предстоји нам једна од најтежих седмица. Подсећам да се кризни штаб састаје. Ако затворимо све, не знам од чега ћемо било шта да платимо - поручио је Вучић, али потом на крају обраћања додао:

- Уколико будемо морали да затварамо, а очигледно се ближимо томе, пронаћи ћемо начин како да угоститељству и туризму помогнемо. Да ли кроз плаћање још једног минималца или већ некако, видећемо, иако то није лако. Када кажемо да немамо више ништа, увек смо ми мало уштедели за црне дане.

Вучић је рекао и да ће надлежни послушати и прихватити све одлуке и препоруке штаба, али је чланове тог тела замолио за разумевање јер, каже, држава мора да плати и болнице и плате и пензије, које жели да повећава.

Што се тиче короне још има довољно болничких капацитета за све ковид пацијенте, али ако се настави заражавање овим темпом, можемо доћи у ситуацију да их не буде довољно, упозорава директор Инфективне клинике КЦС др Горан Стевановић.

Има капацитета

Он је навео да се пацијенти прераспоређују у болнице у Србији према тежини клиничке слике, могућностима транспорта и расположивим капацитетима.

- Капацитета има довољно, али нису неисцрпни. Ако се настави овај тренд заражавања, можемо доћи у ситуација да их не буде довољно - рекао је Стевановић, након састанка министра здравља са директорима ковид болница.

Он је апеловао на грађане да поштују мере - да смање контакте, носе маске и одржавају дистанцу.

Стевановић је подсетио да је на локалним самоуправама да прате ситуацију и праве процену у својим срединама, те да могу тражити увођење нових мера, које нису на снази на републичком нивоу.

- Ми, здравствени радници, не можемо да наређујемо нове мере. Мере које су уведене, и поред тога што се не спроводе идеално, дају одређене резултате. Док се сви заједно не укључимо у ову причу, имаћемо проблем - закључио је Стевановић.

Мањи број полазака у превозу

У Београду је смањен број полазака на 74 градске линије у периоду од 18.30 до 20 сати, док ће од данас број полазака бити редукован и на 11 линија приградског и локалног превоза, и то после 20 сати. То је одлучено на основу снимања попуњености возила градског превоза, наводи се у саопштењу Секретаријата за јавни превоз.

Како се наводи, снимање градских линија јавног превоза на територији Београда вршено је 26. и 27. новембра на 15 локација у граду у периоду од 18 до 21 сат, а паралелно са тиме и анализа података попуњености возила у периоду од 23. до 27. новембра.

Снимањем је обухваћено укупно 119 линија јавног градског превоза путника.

Анализом снимљених података установљено је да у периоду од 18 до 18.30 сати проценат попуњености возила јавног градског превоза износи од 40 до 50 одсто, а да након тог периода значајно опада.

Руска вакцина сасвим ОК

Руска вакцина против ковид 19 спутњик-V не садржи компоненте које се користе за микрочиповање људи, изјавио је директор Института за трансплантациону медицину и биотехнологију универзитета "Сеченов" Вадим Тарасов.

Према његовим речима, технологија увођења чипова кроз вакцину тренутно не постоји, пренео је Спутњик.

- Наравно, није било никаквог чиповања, ништа слично није рађено - навео је он и додао да је то у основи немогуће јер као део стварања вакцине тренутно ништа тако слично не постоји - рекао је Тарасов и додао:

- Вакцина није ништа више него вакцина која је направљена на познатој платформи из познатих елемената која не могу да врше чиповање или да започну било какве завереничке радње.

Данас или сутра Вучић и Брнабић доносе нове пандемијске мере. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА