Најновије

УСЛОВ СРБОМРСЦА БАЈДЕНА: Ништа од ЕУ ако не признате Косово!

Србија ће по свему судећи добро упамтити долазак Џоа Бајдена на чело Америке. Нова администрација САД у самом старту најављује активнији и доминантнији однос према Балкану, пре свега повратком Медлин Олбрајт на политичку сцену, што показују и њене прве поруке Србији. Познаваоци правила на којима почива међународна политика, кажу да нас очекује један израженији притисак на коначно признавање независности Косова и ако не прекидање, онда бар, лабављење односа са Русијом и Кином. Иначе, како је Олбрајт недвосмислено рекла - ништа од Европске уније. 

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Коме није било јасно шта нас чека, онима који су тврдили да неће бити промена у политици САД према Србији у односу на ону коју је практиковао Доналд Трамп, јасна порука стигла је од самог Бајдена, који је у игру на Балкану вратио једну од јавности најомраженијих фигура америчке администрације икада – бившу државну секретарку Медлин Олбрајт.

Олбрајт је, наиме, заједно са експертом за политичке прилике на западном Балкану Даниелом Сервером задужена у име администрације Бајден – Харис да изнесе препоруке за будућност америчке политике на Балкану.

“Ти одвратни Срби“

Након тога, Олбрајтова коју јавност у Србији памти као највећу поборницу бомбардовања наше земље и најгласнију заговорницу “томахавк демократије”, која нас је називала “одвратним Србима”, која је практично пресекла преговоре у Рамбујеу и Албанцима обећала “све што пожеле” каже следеће:

“Значајан део нашег задатка је да им се јасно поручи да не могу да буду део ЕУ, уколико наставе да раде то што раде, на начин на који то раде. Америка би морала да покаже шта су њена очекивања од српско-америчких односа. Морамо да схватимо да у Србији има снага које желе боље односе са САД. Није све у Србији негативно. Они желе да буду третирани на другачији начин, а ми имамо економске и дипломатске инструменте да на то утичемо”, рекла је Олбрајт завршавајући своје излагање у завршници такозваног саслушања у Спољнополитичком одбору.

Утврђена агенда

Председник Центра за спољну политику и професор београдског Факултета политичких наука Драган Ђукановић говорећи о повратку Олбрајтове и новој америчкој администрацији уопште каже:

“Утицај Олбрајтове у свакој америчкој демократској администрацији је био висок. Сад се чини да је чека један додатни ангажман. Доста је упућена у балканске прилике и моћи ће значајније да утиче на формулисање политике САД на Балкану”, каже Ђукановић и додаје:

“САД има своју утврђену агенду коју нису мењали ни под Трамповом администрацијом. Јасна је њихова перцепција Косова, Босне и Херцеговине и Балкана уопште. Само је питање начина на који ће спровести оно што им је зацртано на Западном Балкану”.

Брзо ћемо осетити притисак 

Сличног је мишљења и каријерни дипломата Зоран Миливојевић.

“Главна ствар је признавање косовске независности и само је питање коју ће методологију овим поводом применити. Трампова администрација се понашала на један другачији начин, ово питање нису решавали преко Стејт департмента као што је раније био случај, већ је то Трамп радио директно преко Беле куће и у једној предизборној кампањи. Употребљен је један економски механизам, очитован у Вашингтонском споразуму, који је дао резултат и врло је прагматичан. Кад је реч о новој администрацији јасно је да се враћа на континуитет претходних, поготову Обамине”, наводи Миливојевић.

Циљ је, како каже, враћање Америке на позицију глобалне силе број један, а што се Србије тиче очекују нас две ствари.

“Враћање посла у руке Стејт департмента, а затим координација САД са Бриселом око Западног Балкана, што подразумева већи или мањи амерички притисак у зависности од процене ситуације. То, поред признавања независности Косова, подразумева и заустављање малигног утицаја Русије и Кине на Балкану. У сваком случају очекује нас активнији и динамичнији однос САД према Србији и Балкану. Врло брзо ћемо то осетити”, закључује Миливојевић.

Мировни споразум у Нагорно Карабаху прекршен! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА