Најновије

Жестоке оптужбе др Панић: Уверен сам да власт фалсификује податке о броју умрлих од ковида 19

Председник Синдиката лекара и фармацеута Србије Раде Панић изјавио је данас за Радио Слободна Европа да је уверен да се у овом тренутку у Србији крију подаци о броју умрлих од ковид-19, уз напомену да има доказе да се преправљају потврде о смрти и отпусне листе.

др Раде Панић (Фото: Јутјуб)

На почетку епидемије су се крили подаци о броју новооболелих и преминулих. Међутим, истраживачко новинарство је успело да дође до података о броју преминулих и показало се да је током лета власт манипулисала подацима, рекао је Панић са емисију „Мост“.

Сада су нешто опрезнији што се тиче броја преминулих, али мислим да и даље крију праве податке. Имам неке доказе да се преправљају потврде о смрти и отпусне листе. Када колега лекар напише да је пацијент умро од ковид-19, сутрадан дође начелник, поништи отпусну листу и преправи податке, предочио је Панић.

Он указује да се власт врло осилила и мисли да јој је све дозвољено, али је ситуација толико лоша да скоро свака породица у Србији то осећа.

Све је већи број преминулих тако да плашим се да ће ускоро свако знати некога ко је изгубио живот током ове епидемије, упозорио је Панић.

Имамо велики проблем, навео је он, да дођемо до правих података о томе колики је број новооболелих и преминулих, колико има заштитне опреме, колико се ради тестова.

Кад је реч о тестовима, саопштавају се огромне бројке које је врло тешко проверити, додао је Панић.

Панић је напоменуо да у Кризном штабу већину чине политичари и они увек надгласају струку, али пробелм је у томе што ни ти политичари не доносе одлуке самостално, већ премијерка Ана Брнабић мора да иде на консултације код председника Александра Вучића да би се нека мера усвојила.

Чини се да у овом тренутку један човек – правник, који је апсолутно немеродаван и некомпетентан за доношење било каквих одлука које се тичу епидемије, одлучује о томе шта треба да се ради у здравству. Плашим се да то може пуно да нас кошта у здрављу и животима грађана, предвидео је Панић.

Панић је рекао да је према званичним подацима више од 2.500 здравствених радника оболело од короне, али указује да сваку цифру која се званично саопшти треба помножити бар са два, „а у једном тренутку је број новооболелих требало помножити и са пет – да бисте знали право стање“.

У контактима са доктором Предрагом Коном уверио сам се да он као водећи или најистуренији члан Кризног штаба, а од оних који су активни вероватно и најбољи епидемиолог, нема податке са терена. Када сам га летос питао да ли зна да у Новом Пазару гори, одговорио ми је да ће се распитати, подсетио је он.

Сутрадан сам се потрудио да информације о стању у Новом Пазару доспеју у јавност. Било је страшно. Тамо се десила хуманитарна катастрофа у другом таласу пандемије који је једино имала Србија и који се десио због предизборне кампање и избора, навео је Панић.

Сада се може догодити да у целој Србији буде као што је летос било у Новом Пазару, закључио је он.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА