Најновије

СКАНДАЛ У БИХ: Министарка Додика упоредила са Хитлером па запретила да ће уништити и њега и Републику Српску

Милорад Додик је као нацистички лидер Адолф Хитлер. Њега и Републику Српску уништићемо уз помоћ странаца, шокантна је порука коју је пред телевизијским камерама изговорила министарка спољних послова Босне и Херцеговине Бисера Турковић. Поруке мржње упућене Додику, али и Србима из РС, осудили су представници Америке и ЕУ, док министар Александар Вулин упозорава да је убијање Српске води ка насиљу и рату.

Додик (Фото: predsjednikrs.net)

- Кад би правосуђе функционисало онако како треба и када би се сви они који су стекли енормно богатство у ових 25 година ставили на она места где би требало да се налазе, зар мислите да би становништво било против тога да имају бољи живот? Они јесу сада под притиском, али били су и Немци под притиском Хитлера, али су ипак изашли из тог периода. Једном када главно лице које је одговорно наиђе на адекватну казну или промени курс понашања, многе ствари се...

Министаркино излагање прекинуо је водитељ са питањем да ли то покушава да пореди Додика и Хитлера, на шта је она одговорила:

- Ја никога не поредим. Ја само говорим о различитим ситуацијама.

На питање како планира да укине Републику Српску, Турковићева је рекла:

- Вољом народа, а, наравно, и подршком са стране.

Запаљива реторика подрива узајамно поверење које је неопходно за даљу надоградњу 25 година мира, поручили су из америчке амбасаде у БиХ.

- Бољу будућност за све грађане БиХ могуће је остварити једино путем дијалога и компромиса изабраних лидера, укључујући и компромис за реформе неопходне да се испуне обећања о већем напретку и самоодрживости коју нуди евроатлантска заједница - истичу из амбасаде САД.

Кад је реч о позиву Турковићеве странцима да се умешају у процес стварања унитарне БиХ, из ове амбасаде наводе да је Вашингтон привржен принципима Дејтонског мировног споразума, који потврђује суверенитет и територијални интегритет БиХ као независне државе са два ентитета и три конститутивна народа.

Канцеларија високог представника у БиХ позвала је све странке да се уздрже од коришћења запаљиве реторике и реторике која изазива поделе. Реаговала је и Делегација ЕУ у БиХ, која је, уз осуду скандалозног поређења, апеловала на све политичаре да се фокусирају на европски пут те земље.

Министар унутрашњих послова и лидер Покрета социјалиста Александар Вулин истиче да је са Србима могућ сваки договор, али насиље никако. Навео је да је тешко објаснити зашто је разбијена СФРЈ, а није разбијена БиХ, а још теже да Албанци могу да покушају да добију државу на Косову и Метохији, а Срби не могу у БиХ.

- Градити БиХ на убијању Републике Српске сигуран је начин да се разори БиХ и призове насиље и рат - навео је министар и додао да све што се допусти Албанцима мораће се допустити и Србима.

Суботњи сукоб Азербејџанаца и Јермена увертира у серију очекиваних пушкарања. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА