Најновије

ЕРА ЛУНАРНИХ РАТОВА: Битке у космосу ускоро почињу

Апетит Сједињених Држава за свемиром плаши војне стручњаке. С обзиром на брзи развој науке и технологије, већ садашња генерација земљана може доживети стварне ратове на Месецу, рекао је заслужни новинар Русије, пензионисани пуковник Виктор Баранец.

Земља и Месец (Фото: Pixabay)

Није тајна да Сједињене Државе и друге свемирске силе смишљају планове за стварање одређених „зона безбедности“ на природном сателиту Земље и других свемирских тела. То ствара претњу слободном приступу свемиру. Вашингтон тамо све више гура своје националне интересе. Стручњак је подсетио да ће амерички Конгрес ускоро донети закон који ће омогућити Сједињеним Државама да стварно приватизују свемир.

„Вашингтон је желео да добије право првенства и доминације у блиском свемирском простору, као и способност да одлучи којим ће земљама бити дозвољен приступ до којих небеских тела, у којим орбитама ће летети њихови сателити, и тако даље. Али разборитост већине америчких парламентараца је превладала, а овај заблудни пројекат је и даље заблудни пројекат “, објаснио је он.

Међутим, САД настављају да раде на врсти колективног уговора који ће омогућити неколико земаља да се придруже напорима у истраживању свемира.

„Само две државе нису позване: Русија и Кина! Зашто је таква сарадња опасна? Природа САД је таква да ће чак и мирно истраживање свемира у тој земљи на крају довести до његове милитаризације. Већ се бави стварањем војних свемирских платформи и борбеном астронаутиком! " - приметио је Баранец

Може се замислити шта ће се догодити ако Вашингтон ипак прогласи своја права, на пример, на Месец. Москва и Пекинг се са овим дефинитивно неће сложити.

„Куда ово води? Потпуно признајем да ћемо ви и ја живети не само у ери свемира, већ чак и у лунарним ратовима! ", сматра војни стручњак.

С тим у вези, вреди напоменути значајне успехе Кине у истраживању свемира. Пекинг развија програме, од којих су неки супериорнији од руских.

„И не треба да се љутимо, већ честитамо нашим кинеским друговима! Они ће бити наши главни савезници у борби против Сједињених Држава у свемиру “, каже Баренец.

Амерички председник Доналд Трамп је 29. августа 2019. званично објавио оснивање свемирске команде те земље. Истовремено, амерички лидер је свемир назвао „следећим подручјем војних операција“.

У априлу је Русија тестирала анти-сателитску ракету са директним пресретањем. У САД се ова чињеница третирала као стварна претња.

.

Како су руски пилоти растурили нову армију џихадиста, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА