Најновије

РУСКИ КОСМОНАУТ ОДУШЕВИО СВЕТ! Поделио снимак шетње кроз свемир! (ВИДЕО)

Док се руска свемирска агенција Роскосмос припрема да унапреди један од модула Међународне свемирске станице, космонаут који ради на пројекту поделио је снимак своје прве свемирске шетње, дуге скоро седам сати.

Космонаут. (Фото: pixabay. com)

Четвороминутни снимак приказује Куд-Сверчкова и команданта експедиције 64 Сергеја Рижикова како раде на демонтажи делова модула "Пирс" 18. новембра током свемирске шетње која је трајала 6 сати и 47 минута.

Ово је било прво искуство рада у свемирском вакууму за оба космонаута, навео је Роскосмос у среду.

Куд-Сверчков је упоредио искуство кретања изван станице са успоном на планину, али је рекао и да га рад подсећа на роњење у пећинама, јер се ништа не види осим опреме и онога што рефлектори осветљавају.

Ова активност изгледала је баш попут обуке у комплексу Јурија Гагарина у московском Звезданом граду, додао је космонаут.

Рижиков и Куд-Сверчков су у скоро седмочасновној мисији радили на замени таблета на модулу "Звезда" и уклањању дела опреме са "Пирса", која ће ускоро бити замењена "Науком", новим модулом који се припрема за лансирање на космодрому Бајконур у Казахстану. Следећа планирана свемирска шетња, ЕВА-48, биће припрема за долазак "Науке".

Први пут је у свемир отишао совјетски космонаут Алексеј Леонов у априлу 1965. Он је користио ваздушну комору на надувавање да напусти свемирски брод и провео је 12 минута и девет секунди у вакууму свемира.

По озлоглашеном терористи снимљен чак и филм, сада га је стигла казна за стравичан злочин! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Раша Тудеј

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА