Најновије

"САЈ ЈЕ ОСТАВИО ТРАГ У ВРЕМЕНУ": Обележен Дан Специјалне антитерористичке јединице! (ФОТО/ВИДЕО)

Специјална антитерористичка јединица (САЈ) обележила је данас 42 године постојања, а министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је да је та јединица оставила траг у времену и непрекидној борби српског народа за слободу и право да одлучује сам о себи.

САЈ (Фото: mup.gov.rs)

- Српски народ своју историју пише непрекидном борбом за слободу. Бескрајним, безбројним ратовима и биткама српски народ је изборио своје право, преко сваке наде, да сам одлучује о себи - рекао је Вулин на обележавању Дана САЈ-а, наводи се у саопштењу.

Министар је навео да су српском народу обично претили већи, бројнији, богатији и моћнији, али да је историја записала да је наш малобројни, али поносни, тврдоглави и упорни народ успевао да победи веће од себе.

- Председник Србије Александар Вучић је овој генерацији изборио право да одлучујемо сами о себи и то право нећемо дати никоме и нипошто - нагласио је Вулин.

Истакао је да се српски народ описује једном речју, а то је слобода, као и да реч дужност објашњава постојање и начин трајања нашег народа.

- Дужност према својој земљи, свом народу, својој јединици. Дужност да будете тамо где је тешко, дужност да не питате ни када ни зашто, ни како, дужност да будете уз свој народ када је најтеже - поручио је Вулин припадницима САЈ-а.

Министар је указао да наређења која се дају тој јединици нису никада "случајна" и без разлога и да у извршавању задатака те јединице нема назад, нема повлачења, предаје, неуспеха.

Командант САЈ-а Спасоје Вулевић истакао је да је јединица од свог оснивања увек тежила да одговори на оперативне изазове и изврши постављене задатке са посебно усавршеном тактиком, опремом и организационом структуром.

Додао је да је та јединица ослоњена на велико искуство, стицано на првој линији, током 42 године борбе против тероризма и најтежих облика криминала, као и на мотивисаност, обученост и одлучност свих њених припадника.

- САЈ је у потпуности усклађена са вредностима и одредбама садржаним у највишим правним актима наше државе и увек је спреман да у сваком тренутку заштити животе и сигурност наших грађана и безбедност Србије - нагласио је Вулевић.

Истакао је да посебно место у историји те јединице имају 16 колега који су изгубили животе извршавајући службене задатке у одбрани безбедности Србије и штитећи сигурност њених грађана.

- Спомен-зид у нашој бази на коме су исклесана њихова имена представља место на коме се сусрећу прошлост, садашњост и будућност САЈ. Место које на симболичан и снажан начин поручује: "нисте, браћо, заборављени, као и ваше породице" рекао је Вулевић.

Додао је да њихова жртва представља трајни пример херојства и патриотизма који, како је рекао, припадницима САЈ-а показује пут којим треба даље да иду.

Милитанти кренули у муњевиту офанзиву на град, али онда су их сачекали они! Више о томе ОВДЕ.

Извор: mup.gov.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА