Најновије

ЏАФЕРОВИЋ И КОМШИЋ ПОСТАЛИ ''РУСКИ ПИЈУНИ'': Последице одбијања Лаврова

Двојица чланова Председништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић који су одбили да се у Сарајеву састану са руским шефом дипломатије Сергејем Лавровом кажу да су то урадили зато што не желе да буду "руски пијуни", а постигли су управо супротно, оцеенио је немачки новинар Норберт Мапес-Нидик.

Комшић и Џаферовић (Фото: Председништво БиХ)

- Објашњавајући своје одбијање да присуствује састанку, бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић каже да је тиме 'нашим пријатељима у Европи, нашим партнерима' хтео да покаже 'да смо поносни и одлучни људи'. А Хрват Жељко Комшић није хтео 'да буде руски пијун у играма и обрачунима са земљама ЕУ-а и чланицама НАТО-а'. Обојица су постигли управо супротно. 'Одлучни' државници нису ни помислили да су ту ретку прилику могли искористити за покретање властите иницијативе. Уместо тога, испоставило се да су њих двојица управо пијуни, дакле оно што нису хтели да буду. Јер, тек тим отказивањем, посета Лаврова је стекла међународни публицитет - навео је Мапес-Нидик у тексту за Дојче веле.

Ако министар иностраних послова једне велике силе одвоји своје драгоцено време, истакао је Мапес-Нидик, да без посебног повода посети једну малу, сиромашну, неутицајну, политички неспособну и од њега зависну земљу, он за то има добар разлог.

Он је оценио да се састанак Лаврова са српским чланом и председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком показао као велика ствар, а Додик за то може захвалити двојици неочекиваних савезника: бошњачком и хрватском колеги у трочланом Председништву.

Какав скандал се раѕвио након одласка Лаврова из Сарајева, сазнајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Овај угледни њемачки новинар је у тексту под насловом "Аутого са два стријелца" навео да су Џаферовић и Комшић "храбро" одлучили да не присуствују састанку с Лавровим, јер их је наљутило што је Рус претходно посјетио само Додика и што у просторији није било заставе БиХ у позадини.

- Свијет је из овога, ако је уопште нешто примијетио, научио двије ствари. Прво: ускоро, када Џо Бајден врати БиХ на дневни ред, то ће у ствари бити утакмица између Русије и Америке, Истока и Запада и друго - у Сарајеву владају тврдоглаве племенске вође које првенствено занимају заставе, грбови и питања протокола. Наравно, ни једно ни друго није тачно, али сада се поново тако доживљава - оцијенио је Мапес-Нидик, њемачки новинар и аутор више књига о Балкану и југоисточној Еуропи.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА