Најновије

КОН ПОХВАЛИО ГРАЂАНЕ ЗА ПРОСЛАВУ СВЕТОГ НИКОЛЕ: Шта се очекује за новогодишње празнике?

Члан кризног штаба, епидемиолог Предраг кон изразио је данас задовољство начином на који је у Србији прослављена слава Свети Никола, истичући да је то до сада највећа подршка херојским здравственим радницима Србије.

Предраг Кон (Фото: Влада Србије)

"Достојанствено и с пуно духа домаћини су у миру у својим домаћинствима прославили заштитника својих домова, чувајући здравље и живот. Већа награда и подршка здравственим радницима није могла доћи у значајнијем тренутку", написао је Кон на Фејсбуку.

Истакао је да је Српска православна црква својим порукама подржала живот и здравље поштујући здравствене раднике и подсетио да је и јеврејска заједница Србије у тишини и у својим домовима прославила Хануку.

"До сваког здравственог радника треба да стигну поруке подршке. То јесте солидарност у правом тренутку. Срећна вам слава, домаћини Србије, још једном", поручио је Кон.

О могућем увођењу полицијског часа за Нову годину

Кон каже да је медицински део тима препоручивао ограничење кретања и да препоручивао држави да искористи све своје могућности за период од 19 до 05 часова, али за сада нема потребе.

"Редовно, нормално дочекивање Нове године је нереално, то би била катастрофална ситуација да се заиста деси", рекао је Кон.

Благо се смањује број заражених у престоници, ипак болнице су и даље пуне. Он каже да је епидемијска ситуација у Београду и даље неповољна, повремено и катасрофална, јуче је у Београду било 1.002 новозаражена, очекујемо да падне испод хиљаду, максимум је прошао и иде онако како се и ми понашамо.

"У сваком случају, потенцијал вируса полако пада, не би смели да дозволимо да се то погорша", рекао је Кон.

Колико грађани поштују мере

Сматра да их грађани поштују мере због рестрикције, али поштују се више него што је до сада било, неопходно је да би спуштали до нивоа када не морамо више да се плашимо - то је суштина.

Говорећи о вакцинама, Кон каже да зна за податак од 5.000 доза, план имунизације је направио "Батут", а Нацвионални конитет за имунизацију учествује у томе и они ће прецизирати заједно са Агенцијом ѕа лекове коме ће бити прве количине дате.

"Кад стигне испод 0,1 одсто треба одабирати оно што је најефикасније да се најпре може дати и да се одаберу они који су у највећем ризику", истакао је др Кон.

Апел и савет како да се понашамо у наредном периоду

Доктор Кон понавља да је за Нову годину све јасно и да много апела делује претерано.

"Треба да издржимо све ово, не смемо да попуштамо, да се не уљуљкамо у мишљење да то пролази, још је то врло виисоко", закључио је Предраг Кон.

Да ли је Војска Србије заиста регионална сила, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА