Најновије

МОРА ДОЋИ ДО ВЕЛИКОГ РАТА: Турска објавила планове и мапу којом узима део територије Русије

Турска телевизија Хабер објавила је мапу која представља добар разлог за забринутост, а на којој се види “план пријатељства” којим покушавају да створе “турски свет”, пише Saut front.

Ердоган (Фото: Синхуа/ Правда)

Ова мапа, коју можете видети испод, у најбољем случају представља јефтину провокацију, у најгорем – јасну објаву амбиција Анкаре у Европи и Азији, и показује колико је далеко Турска спремна да иде.

А спремна је да иде баш далеко – све до Пацифика.

Ипак, остали смо ускраћени за одговор како Турска, или барем Хабер телевизија, планирају да спроведу овај амбициозни план достојан једног Александра Македонског.

Извештај турске телевизије је настао након изјава пензионисаног руског генерал-потпуковника Леонида Ивашова, који је 20. децембра за интернет канал Рој ТВ рекао да званична Анкара све више шири свој утицај на некадашње земље Османског царства, као и да Крим сматра својом изгубљеном територијом.

– Турска на званичном нивоу са владом Зеленског преговара о проблему Новоросије и Крима. Штавише, Турска о Криму говори неутрално, не признајући га као руски, али истовремено не обећава да ће га вратити Украјини. Играју своју игру – рекао је генерал, који је био шеф Главне управе за међународну војну сарадњу руског Министарства одбране.

– Дакле, видимо да се то неће завршити само са Карабахом, већ ће се наставити у централној Азији – приметио је пензионисани генерал-пуковник.

Како наводи Хабер ТВ, Руси се плаше концепта “пет држава – једна нација”, пројекта који је потврђен споразумима о сарадњи које је Турска потписала са државама попут Узбекистана, Казахстана, Туркменистана и Азербејџана.

Почетни план био је “две државе – једна нација”,између Турске и Азербејџана, али се брзо проширио.

Ипак, како смо видели на мапи коју је објавио Хабер, а која нам пружа увид у то шта представља „турски свет“, Турска сматра “својим” и Кавказ, Крим, већи део централне Азије, око 1/3 територије Русије, делове Кине, Сирије, Ирака, Ирана и многих других земаља.

Како даље наводи Хабер, руска јавност је забринута због све ближе војне сарадње Турске и централноазијских држава.

А забринути су са добрим разлогом, и време је да се забрину и руске власти. Ово можда јесте мапа коју је објавила једна телевизија, и није подржана (још увек) од стране турских власти, али дефинитивно осликава чему тежи модерна турска држава.

У Србију ће пре краја године стићи и руска вакцина. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА