Најновије

ЗАОКРЕТ У ОДНОСИМА СИРИЈЕ И АМЕРИКЕ? Ескперт тврди: Бајден може да исправи грешке својих претходника

Бивши високи званичник у администрацији Доналда Трампа учествовао је на онлајн састанку заједно са тимом изабраног председника Џоа Бајдена. 

Сирија. (Фото: Сана)

Тема састанка, између осталог, била је стање у борби против ИД-а и присуству Америке у Сирији и Ираку.

Трампов бивши специјални изасланик за Сирију и Глобалну коалицију за борбу против ИД-а, Џејмс Џефри, дао је своју процену политичке и безбедносне ситуације у Сирији.

Очекује се да ће Бајден и његов државни секретар Антони Блинкен исправити нешто од онога што администрација Барака Обаме није успела да постигне у Сирији.

Током предизборног говора у америчкој држави Ајови у октобру, Бајден је Трампову одлуку о повлачењу америчких трупа из Сирије описао као потпуни неуспех, напомињући да ће Сиријце оставити отворенима за нападе и наглашавајући важност подршке сиријским Курдима.

Раније ове године, Блинкен, који је био заменик Обаминог саветника за националну безбедност, признао је да је Обамина администрација заказала у Сирији, али и оштро критикујући Трампову администрацију због "целокупног повлачења" из земље.

- Нисмо успели да спречимо стравичан губитак живота. Нисмо успели да спречимо масовно расељавање људи из Сирије - рекао је у мају за "ЦБС Њуз".

Блинкен је нагласио да се ситуација у Сирији погоршала, додајући да је Трампова администрација изгубила све преостале полуге моћи у Сирији како би покушала да оствари неки позитивнији исход.

Бајденов блиски савезник, сенатор Крис Кунс, рекао је да подржава континуирано присуство америчких трупа на терену у Сирији и Авганистану како би задржали капацитет и спречили да се терористичке организације, попут ИД-а и Ал-Каиде, поново појаве и покрену нападе.

Бајден је знао да даје сличне изјаве, говорећи да ће се ови ратови заувек завршити. Изразио је подршку повлачењу америчких трупа, али изразио и забринутост због ИД-а.

Кинези одали признање Русима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА