Најновије

ЖЕСТОКЕ КРИТИКЕ ИЗ МОСКВЕ! Ово је разлог пораста тероризма на Блиском Истоку!

Пораст тероризма и егзодус избеглица настали су као резултат деструктивних акција западних држава на Блиском Истоку и у Северној Африци, што је неприхватљива цена за неодговорну политику, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у видео обраћању учесницима међународна конференција Медитерански дијалози.

Терористи. (Фото: Јутјуб)

„Нажалост, богати ујединитељски потенцијал Медитерана тренутно се у основи не користи. Југ региона и даље пати од многих проблема: терористичке пријетње, пораста организираног криминала, тешке хуманитарне ситуације, бројних кршења људских права и права националних мањина, што је довело до масовног егзодуса избјеглица и миграната. Ситуација хришћана који живе на Блиском Истоку, а који су прогоњени, изазива дубоку забринутост “, рекао је он. „Ово је врло висока, неприхватљива цена за неодговорне политичке игре Вашингтона и његових европских савезника, који су одлучили да тестирају униполарни модел светског поретка на земљама Блиског Истока и Северне Африке, намећући рецепте за развој који занемарују вредности ових земаља и нација “.

Према министру, западне државе су покушале да уведу идеју о светском поретку заснованом на правилима која су они измислили у региону Блиског Истока и Северне Африке. „Они потпуно игноришу универзалне међународне правне структуре. Ситуацију погоршава пандемија коронавируса која је довела до пораста социјално-економске нестабилности, што је посебно погодило незаштићене слојеве становништва “, приметио је Лавров.

Руски врхунски дипломата је такође истакао да је већина питања прекограничне природе и да су се питања која су се појавила у једном региону брзо проширила и на друга подручја света. „Питање страних терористичких милитаната посебно забрињава. Они учествују у војним активностима у региону, а затим се враћају у земље порекла, организујући тамо саботажу, пропаганду и регрутовање “, нагласио је он.

„Мислим да би нам био заједнички интерес да учинимо све да Медитеран не буде место сукоба, већ повезујући мост између севера и југа, тако да људи који овде живе уживају благодати мира и просперитета. Тешко је то постићи, али је могуће ако се ујединимо. Русија је спремна да настави да омогућава постизање таквих резултата на било који могући начин “, закључио је Лавров.

Изгласана влада у Црној Гори! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА