Најновије

КОН: У Београду благи пад броја новозаражених!

Епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид-19 Предраг Кон рекао је данас да у Београду долази до благог опадања броја новозаражених вирусом корона, али да је притисак на болнице и број хоспитализација у целој земљи још екстремно велики.

Предраг Кон. (Фото: Јутјуб)

Кон је казао да смо у недељи када се очекују ефекти уведених мера и да се у поређењу са подацима од прошлог петка и суботе наслућује да ће их бити.

Он је, међутим, указао да је притисак на болнице још екстремно велики, да је у Београду скоро 1.000 хоспитализација дневно, а мање од 700 отпуста, као и да је у целој Србији око 300 пријема дневно.

''Систем је пренапрегнут, али још има места, ниједан пацијент се не оставља да није збринут'', рекао је Кон.

На питање да ли ће бити јачег затварања, уколико мере не дају резултате, Кон је казао да су пред нама нови изазови, славе, католички Божић, Нова година и додао да постоје информације да се продају аранжмани за дочек Нове године.

''Ово успоравање ће ићи много спорије, све зависи од резултата мера, али морамо на неки начин одвратити уплив наших грађана из иностранства као пред Ускрс, када је дошло око 400.000 наших држављана из заражених подручја'', рекао је Кон.

Коментаришући наводе да пандемија неће бити завршена ни након вакцинације, Кон је казао да се не могу ођедном сви вакцинисати и да је то дуготрајан процес који ће трајати током целе следеће године на глобалном нивоу у зависности од пристизања нових количина вакцине.

Кон је навео да ће се највероватније успоставити сезонска типичност за вирус корона, као и да је мутагена способност тог вируса мања него код грипа због чега је, каже, већа могућност да ће вакцина бити стабилнија и да неће бити неопходна сваке сезоне.

''Ако имате масу инфицираних, појави се маса оних који су болесни, а међу њима и тешких случајева'', навео је он.

Кон је нагласио да колективни имунитет зауставља епидемију, да се прати природни имунитет оболелих од ковида 19 и уочава да се губе антитела, али да нема података о трајности антитела за вакцинални имунитет и да ће се ефективност вакцине тек пратити.

''Рецимо, имамо вакцинални имунитет за морбиле, он је током деценија заменио природни, зато је висока вакцинисаност неопходна'' казао је Кон.

Пијани полицајац напао учеснике ауто-литије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА