Најновије

ШТА ЋЕ ДОВЕСТИ ДО ОРУЖАНОГ СУКОБА РУСИЈЕ И НАТО АЛИЈАНСЕ? Стручњаци навели евентуалне разлоге

Амерички лист The National Interest изјавио је да би ванредне ситуације и неспоразуми између војске могли довести до оружаног сукоба Русије и НАТО-а.

НАТО војска (Фото: Јутјуб)

Лист је нагласио да су сада за обе стране актуелна питања јачања комуникационих канала и стабилизације у сфери безбедности, јер у ствари ни савез ни Русија не желе рат.

Аутори чланка указали су на постојање експертске групе која је вредно радила у последња четири месеца како би спречила могући сукоб. Представници Русије, НАТО-а и ЕУ, каже се у чланку, разговарају о практичним мерама за промоцију позитивног развоја „сложених и турбулентних“ односа. Стручњаци су се посебно фокусирали на потребу јачања контаката између политичара и војске, развоја правила за интеракцију на отвореном мору и ваздушном простору, као и јачање поверења за безбедну интеракцију у Балтичком региону.

Поред тога, стручњаци тврде да се ризици повезани са сукобом могу ублажити повећањем транспарентности у областима као што је, на пример, развој нових врста оружја и организација војних вежби.

Напомиње се да сада само случајност може довести до конфронтације, а и Русија и НАТО су заинтересовани за спречавање таквих инцидената. Стручњаци су нагласили да је данас потпуно „ресетовање“ односа страна немогуће, али се атмосфера дискусије постепено креће ка позитивној равни.

О скандалу на Самиту ОДКБ и продаји Нагорно-Карабаха прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА