Најновије

НИКАД ЈАЧИ ПРИТИСАК! Да ли је Приштина сатерана у ћошак?

Претходних десетак дана били смо сведоци нових директних захтева САД за укидање такси од 100 одсто на робу из централне Србије и, чини се, никад јачег притиска на Албанце да промене ову одлуку која је довела до блокаде дијалога Београда и Приштине.

Доналд Трамп, КиМ (Фото: Flickr/Правда)

Једно од првих саопштења новог премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, по преузимању ове функције, било је да ће таксе бити замењене принципом реципроцитета, као и да почињу да припремају царину за то. Реагујући на ову изјаву изасланик америчког председника Ричард Гренел поручио је да се противи мерама реципроцитета, а из Амбасаде САД у Приштини је за КТВ речено да и Доналд Трамп дели став по том питању.

Случајно или не, али све се поклопило са званичним писмом које је администрација САД послала Приштини пре тачно годину дана у ком је први пут захтевала да таксе буду укинуте.

Конкретна реакција је, ипак, изостала, а епилог су таксе које су и даље на снази, дијалог који је још увек у блокади, а обе стране чини се никад даље од повратка за преговарачки сто.

Иако стручњаци тврде да се политика САД не мења, јер неће одустати од независног Косова, сложни су у оцени да је у питању велики помак у ставу према Србији, јер су претходне администрације "форсирале идеју о независном Косову". Ову тезу потврдио је и експерт за спољну политику, бивши дипломата Зоран Миливојевић, који сматра да ове поруке САД недвосмислено показују одлучност америчке администрације да се дијалог обнови и то без условљавања из Приштине.

Миливојевић за Тањуг каже да је ово била најозбиљнија порука која је америчка администрација упутила приштинској елити и то директно Аљбину Куртију, имајући у виду његове ставове.

- Најважније из ове поруке је то да америчка администрација, због својих интереса и циљева, има у виду српски став и полази од тога да је скидање такси, дефинитивно без условљавања и изузетака, начин да две стране седну за сто и да се дијалог настави - каже Миливојевић и додаје да се овом поруком јасно даје до знања да САД желе по сваку цену да се дијалог настави без услова и то, како наводи, пре пролећних избора у Србији.

Да је жеља новог премијера привремених приштинских институција, да се разговара, добар сигнал, слаже се и председник Србије Александар Вучић, али сматра да тај принцип не може да се уведе, јер Београд Косово не сматра државом.

- Ако говоримо о реципроцитету поставља се питање првих шест од 15 тачака Бриселског споразума, које се тичу Заједнице српских општина. Не знам какав реципроцитет и на тим основама направити - поручио је Вучић.

Приликом ступања на дужност Ричарда Гренела прошле године, Вашингтон је ставио до знања да је њихов интерес да до избора у Србији дође до наставка дијалога.

Иако стручњаци тврде да се политика САД не мења, јер неће одустати од независног Косова, сложни су у оцени да је у питању велики помак у ставу према Србији, јер су претходне администрације "форсирале идеју о независном Косову". Оно у чему су такође сагласни је да би разрешење "косовског чвора" био Трампов значајни спољнополитички поен, нарочито уочи америчких избора, због чега се интезивирао притисак на Приштину.

- Очекивања САД да после избора у Србији дође и до неке конкретне реализације на плану нормализације. Американци оваквим чврстим ставом и тврдим обраћањем и захтевом Куртију да се скину таксе потврђују идеју да се дијалог обнови - понавља Миливојевић.

Он очекује да ће овакав приступ САД, у којем се инсистира на ефикасност и брзини, произвести реакцију и на страни Немачке и у Бриселу.

- Гренел ће у овоме бити одлучан, и сматрам да ће и Берлин и Брисел морати да убрзају своје активности и сигурно ће морати да нађу механизам и простор, како би се и они укључули и парирали америчким иницијативама и америчким намерама - закључује Миливојевић.

Приштина више пута игнорисала захтеве за повлачење такси

Администрација САД послала је пре тачно годину дана, 11. фебруара 2019. године, прво званично писмо представницима привремених приштинских институција са захтевом да укину таксу од 100 одсто на српске производе, а та одлука Приштине и даље је на снази, без јасне идеје кад ће да буде поништена.

Писмо које су САД тада упутиле Хашиму Тачију, Рамушу Харадинају и Кадрију Весељију, потписали су Метју Палмер, заменик помоћника државног секретара, Лора Купер, заменик помоћника секретара за одбрану и Џон Ерат, главни директор за европске послове у Савету за националну безбедност.

Захтев за укидање таксе је био веома јасан, као и упозорење да, док то не учине, односи са косовским властима неће бити враћени на ранији ниво, а помињала се и могућност преиспитивања других, не само безбедносних, облика сарадње са Приштином.

Ипак, тада је изостала реакција, због чега се део јавности и сада пита да ли ће овог пута бити нешто другачије?

Дугогодишњи новинар са Косова и Метохије Миливоје Михајловић оцењује да Куртијева идеја о реципроцитету за укидање такси служи само за то да од реципроцитета одустане и да то онда прикаже као уступак Вашингтону.

- Курти, иначе, у овом тренутку ни не зна шта значи реципроцитет на укидање такси. Никоме то није јасно. То је употребио као политичку флоскулу, да би изашао из тамног вилајета у које су грађане Косова увеле те шверцерске таксе - рекао је Михајловић за Тањуг и нагласио да сматра да ће нови премијер привремених институција у Приштини таксе укинути из практичних разлога.

Некадашњи шеф Владине канцеларије за сарадњу са медијима подсетио је да су основне живонте намирице поскупеле и до 30 одсто, што ће бити довољан разог да Курти грађанима објасни укидање такси.

- Али, Курти ће то приказати као уступак Вашингтону. Он жели да успостави добре са Гренелом, јер је осетио шта значи америчка срџба - четири месеца није успео да формира владу, а било је јасно на сам дан избора да је влада формира - рекао је Михајловић.

Гренел на Твитеру "укрстио копља" са Весељијем због такси

Специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине на Твитеру је укрстио копља са Кадријем Весељијем поручивши да ће му врло радо објаснити због чега таксе морају бити укинуте.

- Кадри, САД захтевају од Косова да укине таксе од 100 одсто - написао је на Твитеру, а потом поручио да ће му "врло радо објаснити због чега то морају да учине".

Мило спрема паклени план! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА