Најновије

„АРМИРАНИ БЕТОН“: Русија за сва времена ставља тачку на преговоре око својих територија

У актуелном тренутку то се односи на три региона као што су Калињинградска област, полуострво Крим и Курилска острва. Огромна већина домаћих и међународних експерта сматра да је ово унутрашња ствар Русије, која највишим правним актом забрањује отуђење своје територије. На овај начин се смањују тензије у народу који сматра да би после Путинове ере могло да дође до убрзавања овог процеса, што би довело до губљења суверенитета над руским територијама. Амерички експерти сматрају да је овим чином Русија направила преседан што ће довести до даљег заоштравања односа са суседним државама.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Председник Руске Федерације Владимир Путин је Државној думи упутио предлог закона за допуну Устава, тачније уставних измена који ће унапредити највиши општи правни акт ове државе. Он је у свом предлогу упутио документ који у свом саставу има 12 амандмана који треба да се имплементирају у његов садржај. Према изворима из Државне думе документ садржи следеће амандмане:

-побољшање регулације неких питања организације јавне власти

-подношење нацрта закона о изменама и допунама Устава о гласању

-гаранцију да минимална зарада не сме да буде нижа од границе сиромаштва

-редовно индексирање пензија

-формирање Државног савета чији статус и улогу ће одредити други државни органи

-именовање премијера и чланова Владе након одобрења Државне думе (председник Владе и министри могу бити Руси старији од 30 година који немају друго држављанство или дозволу за боравак)

-председник може постати држављанин Русије који је напунио 35 година и боравио у земљи најмање 25 година без страног држављанства

-забрану на то да иста особа председава више од два мандата

-именовање председника Уставног и Врховног суда, као и њихових заменика и судија, на предлог председника Савету Федерације

-проширење овлашћења Уставног суда (Уставни суд на захтев председника проверава уставност закона, пре него што их председник потпише)

-именовање и разрешење генералног тужиоца и његових заменика на предлог председника

-избор посланика Државне думе за грађане који су напунили 21 годину и немају страно држављанство или дозволу боравка.

Државна дума је 23.јануара ове године усвојила овај предлог допуна који је дошао од стране председника Руске Федерације. Овај предлог је изгласан једногласно. За њега су гласала 432 посланика. Између осталог се наводи да Думи треба поверити одобравање кандидата за место премијера, потпредседника владе и министара, као и именовање директора безбедносних агенција након консултација са Саветом Федерације.Председник је предложио да за сваку иницијативу гласају држављани Русије и већ наредио да се разради формат за ово гласање.

Путин је у разговору са експертском радном групом која учествује у изради аманадмана за допуну Устава подржао идеју познатог глумца и режисера Владимира Машкова да се у највиши општи правни акт Руске Федерације унесе забрана отуђивања било ког дела националне територије:

„Идеја ми се свиђа. Замолићемо правнике да је уобличе“– рекао је том приликом руски председник.

Машков је своју иницијативу објаснио „покушајима неких земаља да Русији узму Курилска острва, Калињинградску области и Крим“.

„Током прошле године сам пропутовао нашу земљу од Калињинграда и Владивостока и видео сам да код људи постоје страховања поводом неких наших територија. Говорили су ми да од апетита других држава неће бити ништа док је Путин на челу Русије, али и да се боје да ће се – кад Путин више не буде на власти – некима можда пружити шанса. На пример: да покушају да узму Куриле. Зато мислим да би било добро у Устав унети и забрану вођења било каквих преговора о националној територији и границама“ – рекао је Машков.

Машков је своје веома конструктивно и надасве патриотско излагање сликовито нагласио да „то (мисли се на предлог) треба да буде као армирани бетон!“      

Овај предлог је свесрдсно подржао и руски писац Захар Прилепин, који је члан Радне групе за измену Устава.

„Русија може увећавати свој простор, али смањивати не може, јер ниједна земља на свету у посљедњих пола века није доживела толико трагичних губитака – рекао је Прилепин за портал „Взгљад“, коментаришући иницијативу амандмана на Устав, којим ће се забранити отуђивање територије Русије.

Прилепин је истакао да је за руски народ, који је преживео распад СССР-а и суочавао се са сталним цивилним и војним сукобима на рубовима империје важно прописати да ниједна, како страна, тако ни домаћа личност, не покрене питање или идеју о могућем распарчавању територије Русије.

Прилепин, који је и лидер партије За истину, сматра да становници СССР-а никад не би пристали на његов распад.

„Међутим, због трагичне грешке, злочина из 1991. године, ми смо изгубили огромне територије. Зато желимо једном и заувиек да избегнемо такву могућност – додао је он.

Позитивна реаговања из Русије

Предлог закона за допуну Устава РФ који ће у свом садржају да обухватати и забрану отуђивања било ког дела националне територије је апсолутно разуман и важан амандман- сматрају руски експерти-политиколози.

 „Мишљења сам да је Машков потенцирао питање које брине многе наше људе, посебно оне који живе на Далеком Истоку. Убеђен сам да је појава овог питања у јавном дискурсу изузетно важно у овом моменту. Штавише, то је природна и разумна тема за сваку државу. И наравно да је важно, да овакав закон буде импелементиран у највиши правни акт наше државе. И у вези са тим, реакција председника који је подржао овај предлог је апсолутно конструктивна и у пуном сагласју са захтевима становништва“ – рекао је за РИА Новости директор Некомерцијалног фонда истраживања проблема демократије Максим Григорјев.

Директор института савремених држава Алексеј Мартинив је ову тему која се дефинише уставним амандманом о изричитој забрани отуђивања било ког дела националне територије такође назвао „изузетно важним“. Он је нагласио да ће овај предлог „за вијеки вијекова“ учврстити овласти председника са највишим правним актом државе. Оно што је такође веома важно је стварање снажне психолошке слике у народу, да је територија Русија апсолутно недељива.

Највећа политичка партија у Русији „Јединствена Русија“ је такође подржала предлог да се у Устав Руске Федерације уведе одредба забрање отуђења територије. Ово је руским медијима изјавио секретар Генералног савета владајуће руске партије Андреј Турчак.

„Руски председник Владимир Путин је подржао идеју о консолидацији територијалног интегритета наше земље који ће бити део Устава РФ, а који ће се тицати забране отуђења наше територије. На овај начин ћемо обезбедити да у будућности нико и никада не посегне за идејом да Русију распарча на више делова. Без обзира на политичку ситуацију и вођство земље. Сматрам да је ова опција једина исправна позиција“- рекао је Турчак чије су речи објављене на званичном сајту партије.

Турчак је приметио да је кључну улогу имао народни референдум који је у пролеће 2014.године одржан на Криму и Севастопољу.

“Жељу за поновним уједињењем са Русијом је тада подржала огромна већина људи. И са једне и са друге стране Керчанског теснаца. Председник је данас још једном јасно ставио до знања да су Крим и Севастопољ интегрални део Русије. И нико то више не може да промени. Оваква формулација ће од сада бити унесена и у Устав. Русија мора бити уједињена “, закључио је генерални секретар „Јединствене Русије“.

Овим поводом се огласио и заменик генералног секретара Главног савета партије „Јединствена Русија“  Александар Хинштејн, који је ову иницијативу назвао „апсолутно исправном и правовременом“. Према његовом мишљењу, таква норма у Уставу повећаће ниво суверенитета Русије и „охладити многе усијане главе“ које „сањају о прерасподели територије наше земље“.

САД забринуте изменама у Уставу РФ

Амандман који је предложен за допуну Устава Руске Федерације о забрани отуђења територија земље показује да Москва не жели да игра у складу са међународним правилима; то ће закомпликовати њене односе са Јапаном, Украјином и њеним арктичким суседима, каже Криста Уигенд, амерички експерт за питања територијалних спорова и међународног права.

„Ако би Русија свом Уставу додала закон који се тиче територија, она би у основи сигнализирала земљама попут Јапана, да не жели да игра у складу са правилима међународног права. Доношење овог закона ће сигурно заоштрити односе Русије са суседним државама, посебно са онима са којима се Русија не слаже (Јапан и Украјина), али и у погледу њених претензија на Арктику “, изјавила је Уигендова која иначе руководи Центром за студије глобалне безбедности на Универзитету у Тенесију.

Оне је објаснила да ће након укључивања такве правне норме у Устав, Русији бити теже да брани своју позицију када је у питању даље ширење њених граница у арктичком региону. Ова одлука ће закомпликовати односе Русије са државама које деле овај регион- САД, Канада, Норвешка и Данска.

Русија је 2015. године упутила захтев међународној комисији УН у коме тражи проширење граница свог епиконтиненталног појаса на Арктику за 1,2 милиона квадратних километара. Русија је новим физичким моделом кретања Земљине коре у свом захтеву научно образложила, да су подводни гребени Ломоносова и Мендељејева у Северном леденом океану део руског епиконтиненталног појаса. На овај начин би Русија дошла у посед огромнох резерви природних енергената који се налазе испод морског дна, а које садрже око 5 милијарди тона.

Амерички експерт је подсетила да Устави многих држава у свету говоре о суверенитету или одбрани, или претензијама на другу територију, али да је ово први пут да највиши правни акт једне државе (у овом случају Русије) специјалном одредбом прописује забрану уступања територије.

Према њеним речима, највећа сличност са овим амандманима који су предложени за допуну руског Устава је интерни закон Народне Републике Кине из 1992. године, који оправдава акцију државе у циљу заштите “оног што њене власти доживљавају као своје територијалне воде“.

„У оба случаја у питању су интерни закони, који се не односе на међународно право, тако да они своју реалну примену имају само у држави која их је донела. Међународно право има примат над таквим законима, али конкретно Кина све више занемарује међународно право, тврдећи да су његови закони виши. Најављене уставне промене сигурно представљају преседан, али је мало вероватно да ће друге земље следити пример Русије “, верује експерт.

Реаговања из ближег окружења

Јапан за разлику од САД далеко релаксираније гледа на намеру Русије да допуни свој највиши правни акт. Ова земља сматра да је амандман на Устав Руске Федерације о забрани отуђења територије њено унутрашње питање , и да то неће утицати на планирану посету јапанског премијера који ускоро треба да дође у Москву, рекао је познати јапански експерт за Русију и редовни професор на Универзитету Цукуба, политиколог Ицуро Накамура.

Генерални секретар владе Јапана Јошихиде Суга напоменуо је да је питање измене Устава Русије њена унутрашња ствар, и није коментарисао ову иницијативу.

 „Јапанска влада се мирно односи по овом питању. Ми сматрамо да су нове измене у Уставу РФ  чисто унутрашња ствар ове државе“, рекао је експерт за Русију Ицуро Накамура.

По његовом мишљењу, промене су усмерене на подизање патриотског расположења у руском друштву. Експерт верује да ће амандмани на Устав који ће бити имплементирани у априлу омогућити председнику Русије Владимиру Путину, да светским лидерима који ће се у мају окупити у Москви, демонстира своју надмоћ на међународном плану. „Запад критикује Русију по питању Крима. Међутим, Путин на овај начин жели да се поново покаже јачим од Запада, што ће подићи његов укупни рејтинг”, уверен је Накамура.

Експерт сматра да ове промене у Уставу РФ (које се тичу у Курилских острва) неће утицати на даље билатералне односе између Јапана и Русије.

 „Премијер Јапана Шинзо Абе ће као и увек мирно посетити Москву. Он сматра да је ово питање унутрашња ствар Русије. Дакле да поновим,  питања која су везана за промене у руском највишег правном акту неће ометати Абеово путовање у Москву које је планирано за 9. мај”, уверен је експерт.

Белоруски експерт Алексеј Дзермант сматра да измена Устава по питању убацивања одредбе која на највишем правном нивоу третира територијални интегритет Руске Федерације, шаље јасан сигнал међународним партнерима када су у питању евентуални преговори око статуса Крима, Курилских острва и Калињинградске области.

„Мислим да је ово важна тема и да је предложена измена руског Устава сасвим логична. Она може да затвори многа питања у вези са коначним суверенитетом над Кримом, Курилским острвима, Калињинградској области, која су понекад претерено убацују у информативни простор. Поред тога, ово је јасан сигнал свим страним партнерима да Русија на прво место ставља свој суверенитет и територијални интегритет, и да свако ко разговора са Русијом убудуће мора да пође од тога“, рекао је Дзермант руским новинарима.

Према мишљењу стручњака, реакција међународне заједнице на такав амандман Устава Руске Федерације вероватно ће бити “суздржана, мада ће њени непосредни суседи сигурно негативно коментарисати.” У међувремену, Дзермант је нагласио да је то “унутрашња ствар Русије”.

Могућа допуна амандмана на руски Устав који се тичу немогућности отуђења руске територије има јасно значење, међутим у пракси то може да спречи решавање евентуалних територијалних спорова са суседним земљама – рекао је чешки експерт за међународна питања, бивши заменик министра спољних послова и бивши амбасадор Чешке у Руској Федерацији и Украјини Јарослав Башта .

Башта је рекао да ће „измене у Уставу Руске Федерације појачати унутрашњу кохезију и учврстити државни суверенитет земље. Руски закони ће у случају спора са међународним споразумима и договорима имати предност. То се посебно односи на три региона Руске Федерације као пто су Курилска острва, Крим и Калињинградска област“.

Према речима чешког експерта за међунаордну политику „ова жеља је разумљива, али то у перспективи може да створи и одређене проблеме. Оваква одредба може да противречи другом важном принципу, који је био присутан у руској и совјетској политици 20.века а који се заснивао на праву народа на самоопредељење до сецесије“.

„У овом часу неколико држава који се граниче са Руском Федерацјом имају територијална потраживања од исте. У неким случајевима цео проблем би се могао решити путем међусобне корекције државних граница. Међутим са новим променама у Уставу РФ то више неће бити могуће“ – изричит је чешки политиколог.

Поред Јапана који је витално заинтересован за ову одлуку Русије (спор око Курилских острва) огласило се и Министарство спољних послова једне од водећих земаља ЕУ. Наиме, Француска сматра да су предстојеће најаве најновијих допуна Устава РФ који се односе на доношење амандмана о забрани отуђења државне територије унутрашња ствар Русије.

 „Промена Устава је суверена одлука Руске Федерације, која мора у потпуности да се придржава својих међународних обавеза”, рекао је представник француског министарства спољних послова реагујући на најновију одлуку званичне Москве.

Намера руског председника Владимира Путина да Уставом забрани отуђење руских територија говори да и даље постоје такве претње. На овај начин Русија неће поновити раније направљене грешке, од којих је једна била предаја Крима, рекао је бивши саветник грчког премијера за сарадњу са Руском Федерацијом и источном Европом Димитрис Веланис.

Грчки експерт је приметио да постоје стални покушаји да се Русији откине део територије.

 „Русија је током своје историје много пута доживела напад или покушаје других сила да заузму њену територију. Било је то у скоро свим ратовима. И у свим тим ратовима Русија је однела победу, и ништа од своје територије није изгубила. Ове године обележавамо 75 година од Велике победе. То је веома упечатљив пример који нас подсећа да су многи владари света, укључујући Хитлера и Немачку, имали врло велике апетите када је у питању покушај отимања природних богатстава које поседује Русија. Они су том приликом наишли на такав отпор који ће човечанство дуго памтити. Човечанство ове године слави победу, јер је Русија одбранила не само своју територију. Русија је успела од уништења да одбрани и друге земље, које су колико видимо заборавиле на то”– рекао је Веланис.

Према његовим речима, чињеница да се припрема оваква допуна Устава говори да и данас постоји ова претња. Стручњак је такође направио аналогију између Русије и Грчке, која, према његовим речима, такође никада није водила рат због освајања туђих територија.

„Русија и Грчка имају једну кључну заједничку карактеристику – ове државе никада нису посезале за туђим територијама и увек су браниле своју земљу. То је заједничко нашим народима, заједничко у општој култури, свести наших људи“, рекао је грчки експерт подсетивши да је у прошлости Русија преносила суверенитет над неким својим територијама.

“Измена руског Устава ће забранити понављање неких грешака, као што је на пример преношење суверенитета над делом своје територије другим државама од који је у модерној историји, али и актуелним збивањима, најупечатљивији случај полуострва Крим. У перспективи такви поклони неће више бити могући“- категоричан је Веланис.

Највећи сиријски град је коначно цео поново под контролом Асадових снага! Више о томе читатајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА