Најновије

НОВИ СУКОБИ РУСКЕ И ТУРСКЕ ВОЈСКЕ?! НАТО одустаје од подршке џихадистима! Севале варнице на састанку у Москви!

17. фебруара, турска делегација, којом ће председавати заменик министра спољних послова Седат Онал, састаће се са руском делегацијом у Москви да би се бавила ситуацијом у демилитаризованој зони Идлиба у Сирији.

Руска војска (Фото: mil.ru)

Током састанка, који је затворен за штампу у згради руског Министарства спољних послова, турске и руске делегације су укључивале дипломате, као и војне званичнике и обавештајне службенике.

Пре састанка, турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу дао је интервју руској агенцији Известија и оценио недавна дешавања у Идлибу.

„Много посла остаје да се уради, ми и даље активно сарађујемо са Русијом по овим питањима. Коначни одговор сазнаћете у понедељак, после састанка наших делегација у Москви… Нисмо смели дозволити да сиријски проблем умањи нашу сарадњу и утиче на наше односе, “рекао је Чавушоглу.

Дипломата је нагласио да након предстојећег састанка у главном граду Русије остаје да се види да ли је Русији и Турској потребан још један састанак. Изјава Чавушоглу-а уследила је усред претњи турског председника Реџепа Тајипа Ердогана 15. фебруара против Дамаска.

Према његовим речима, ако Сиријска арапска војска не повуче своје трупе ван граница дефинисаних споразумом из Сочија, "ми ћемо то обавити без чекања на крај фебруара", заветовао се Ердоган.

Након што је сиријска војска дошла до Саракиба и стигла на стратешки важне руте М4 - М5 (Алепо - Латакија, Алепо - Дамаск), Ердоган је позвао Дамаск да заустави офанзиву и повуче трупе с турских осматрачких места до краја фебруара. У супротном, Анкара ће одговорити силом.

Чавушоглу је рекао да ће након састанка 17. фебруара постати јасно да ли ће се Ердоган и руски председник Владимир Путин требати још једном састати и разговарати о ситуацији и даљњим потезима.

Године 2020. Путин и Ердоган састали су се два пута - једном 7. јануара у Истанбулу када је покренут “Турски ток” и једном 19. јануара током конференције о Либији. Још је непознато када и где ће се одржати следећи самит тројке у Астани, рекао је портпарол турског министарства спољних послова Хами Аксој.

Ердоган је раније наговестио да би овај састанак могао бити одржан у марту. У међувремену, Анкара је послала још један конвој с тешким наоружањем у сиријски Идлиб, јавља агенција Анадолија. Према војним изворима, 150 камиона натоварених самоходним хаубицама, борбеним тенковима и оклопним транспортерима стигло је у регион Рејханли у турској провинцији Хатај на граници са Сиријом ради даљег пребацивања у подручје посматрачких места у Идлибу.

15. фебруара, турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је руском министару спољних послова Сергеју Лаврову да напади у региону Сирије на северозападу Идлиба морају одмах престати и да треба постићи трајни прекид ватре. "Срео сам се са Сергејем Лавровим и рекао да агресија на Идлиб мора престати", рекао је Мевлут Чавушоглу новинарима након 56. Минхенске безбедносне конференције.

Турска то покушава представити као хуманитарну кризу, потпуно негирајући да је Идлиб испуњен милитантима повезаним са Ал-Каидом, па чак и толико далеко да оглашава свој претпостављени „успех“ у убиству сиријског особља.

Након састанка с Чавушоглуом, руски министар спољних послова рекао је на конференцији у Минхену да делови Идлиба и даље остају „једно од последњих жаришта тероризма, барем једини на западној обали Еуфрата“.

Лавров је рекао да споразуми између Москве и Анкаре „подразумевају и прекид ватре и демилитаризовану зону, али што је најважније цртање границе између нормалне опозиције и терориста“.

"Ови споразуми не значе жестоку борбу против тероризма која ће претњу престати", рекао је.

„Руска страна имаће дубинске садржајне преговоре. Надамо се, наравно, да ће и они бити продуктивни“, рекао је за Известије заменик министра спољних послова Михаил Богданов.

У међувремену, неименовани извор НАТО-а рекао је руској новинској агенцији ТАСС да уколико Турска започне војну операцију у Идлибу против Сиријске арапске војске неће добити војну подршку НАТО-а.

Земље НАТО-а неће подржати активирање члана 5 због смрти турске војске у Идлибу почетком фебруара“, нагласио је. "НАТО не разматра могућност да пружи војну помоћ Турској у случају операције у овом региону."

"Смрт турског војног особља у Идлибу је трагична чињеница, али то се догодило током једностране војне операције на страној територији, она надилази тумачење члана 5. Турска страна то такође разуме, па није покушала покренути консултације. у НАТО-у на ову тему”, објаснио је неименовани дипломатски извор.

Што се тиче могућности да Анкара покрене војну операцију у Идлибу, чија би сврха могла бити покушај заустављања напредовања сиријске војске и задржавања дела сиријске покрајине под контролом илегалних оружаних група, истакао је да је Турска, као члан НАТО "ужива општу политичку подршку алијансе", али мере војне подршке не долази у обзир.

„Не деле све европске земље НАТО-а циљеве Турске у Сирији, а да не спомињемо ситуацију у суседним земљама (попут Либије). На последњем састанку министара одбране НАТО (12. и 13. фебруара), питање војне подршке (Турске) није постављено “, додао је.

У међувремену, Сиријска арапска војска остварује значајне користи, пошто је ослободила читаву западну област града Алепа од Хаџат Тахрир ал-Шам а (раније сиријске гране Ал-Каиде) и других милитантних група које подржава турска војска.

Људи су славили на улицама.

Стога се операције настављају и само ће време показати шта ће се Русија и Турска сложити у разговорима у Москви.

Савез "Осовина отпора" од сада делује заједно све док Американци не оду! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА