Најновије

СУКОБ У СРЦУ ЕВРОПЕ: Французи се устремили на Велику Британију!

Француска је узвратила тактиком „уцењивања“ Бориса Џонсона, јер је упозорила да ЕУ неће бити увучена у лош трговински споразум.

Борис Џонсон (Фото: Јутјуб)

Док су се две стране залагале за оштру битку око постбрегзитских услова, француска министарка за Европу Амелија де Монтчалин рекла је да премијер не може да примора блок да прихвати споразум "по сваку цену" тако што ће му наметати кратак рок за завршетак разговора.

Али Џонсон је поновио своју одлучност да ће се ослободити контроле Брисела до краја године, рекавши да „Велика Британија неће продужити прелазни период нити прихватити било какав аранжман који се подређује правилима ЕУ“.

До сукоба је дошло испред министара из преосталих 27 држава ЕУ које ће се данас састати у Бриселу како би договорили преговарачки мандат за Мишела Барнијера. Они се припремају да заузму оштру линију, са страховима да би отварање расправе о суверенитету Гибралтара могло бити међу захтевима.

Госпођа Монтчалин је инсистирала на томе да пољопривредници, рибари и предузећа њене земље неће платити цену за трговински споразум који ће бити склопљен до краја године.

Објавивши видео интервјуа на Франце 2, рекла је: "Само зато што Борис Џонсон жели споразум по сваку цену не значи да ћемо потписати лош уговор за Французе, под притиском уцене"

Доунинг Стрит је одбацио тврдњу да је ток до краја 2020. године био покушај „уцењивања“ ЕУ и присиљавање блока да брзо нађе договор. Такође је поновио да „апсолутно“ неће бити никаквог продужења прелазног периода „мировања“ након истека тренутног.

Званични портпарол премијера је рекао: "Основни циљ Велике Британије у преговорима је да осигура да обновимо нашу економску и политичку независност 1. јануара 2021."

Тај ће се коментар схватити као јасна порука ЕУ-у да Велика Британија сматра да је одвајање од бриселских правила важније од трговинског споразума.

У међувремену, на састанку са хрватским колегом Андрејем Пленковићем - који тренутно председава ротирајућим председништвом у ЕУ - Џонсон је „изнео визију Велике Британије која се заснива на пријатељској сарадњи суверених и једнаких, фокусираној на слободној трговини“.

"Премијер је нагласио да не тражи посебан уговор, већ онај попут оних које је ЕУ већ постигла са другим пријатељским земљама попут Канаде", рекао је Доунинг Стрит.

"Нагласио је да Велика Британија неће продужити прелазни период нити ће прихватити било какав аранжман који нас подређује правилима ЕУ."

Ако се не договори споразум, Велика Британија ће од 1. јануара 2021. пословати са ЕУ под условима Светске трговинске организације (СТО).

У додатном значењу да ће приступ британским риболовним теренима бити једна од главних тачака разговора, француски министар је рекао: 'Рибари имају право на заштиту, они добро знају да ако потпишемо лош уговор, они ће много изгубити.”

Инсајдери из Доунинг Стрита оптужили су ЕУ да је "препрека и да се касни због ривалских интереса различитих држава чланица" уочи састанка у уторак.

Очекује се да ће влада повећати притисак на Брисел објављивањем преговарачког мандата за споразум о слободној трговини са САД следеће недеље.

Прочитајте ОВДЕ   која је то драма у Минхену.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА